Wat zijn de nadelen van goedkope vloerbedekking

Wat zijn de nadelen van goedkope vloerbedekking?

Wat zijn de nadelen van goedkope vloerbedekking?

Je huis (ver)bouwen of opnieuw inrichten,valt meestal niet mee en regelmatig wordt er aan het einde van een verbouwing bezuinigd waar dat kan. Maar als er één ding is waar je beter niet op kunt bezuinigen, dan is het wel op vloerbedekking. Budgetteer daarom vooraf secuur want dan is extra bezuinigen op het einde van de verbouwing niet nodig.Goedkope vloerbedekking heeft namelijk een aantal nadelen.  We vertellen je hieronder in het kort wat de nadelen van goedkope vloerbedekking zijn.

Tapijt garens van een lagere kwaliteit

Bij goedkope vloerbedekking wordt er bezuinigd op de grondstoffen en zal er gekeken worden of er in grote volumes gewerkt kan worden, met een zo snel mogelijk productieproces. Polyamide is de beste vezel voor tapijt en tapijttegels als vloerbedekking, maar die wordt niet gebruikt voor de goedkopere vloerbedekking. Er wordt eerder voor polyester, polypropyleen en soms voor polyethyleen gekozen. De eigenschappen:

POLYAMIDE Tapijt

  • Garen geverfd dit type polyamide (Nylon) garens is ‘door en door’ gekleurd. Bij de productie van het garen voor tapijt wordt de kleurstof meteen toegevoegd aan de grondstof. Het verfprocedé wordt ook wel ‘wortel kleuring’ genoemd. Het heeft een hoge UV-bestendigheid, goede veerkracht, moeilijk ontvlambaar, vlekbestendig, bleek bestendig, recyclebaar, is sterk, veerkrachtig en het garen neemt door het de gladde oppervlak van de vezel veel minder snel vuil aan.
  • Stukverf deze manier van produceren is goedkoper en logistiek efficiënter dan bij garen geverfde vloerbedekking het geval is. Als het tapijt eenmaal geproduceerd is, met wit garen (je leest het goed), dan wordt de rollen aansluitend in het magazijn opgeslagen. Als er een bestelling binnenkomt wordt de rol in een groot verfbad gedompeld met de gewenste kleur. Tot slot wordt de backing (rug) aangebracht. Deze Stukverf verfmethode wordt ook wel ‘komkommer kleuring’ genoemd, omdat de buitenkant van de vezel dan gekleurd is en de kern nog steeds wit. Qua kwaliteit en duurzaamheid verdient garen geverfd tapijt de voorkeur.

POLYPROPYLEEN Tapijt

  • is BCF (Bulked Continuous Filament) garen (garen geverfd) dat in bulk geproduceerd wordt, minder veerkrachtig is en ook sneller vuil aanpakt. Goedkoper maar met de juiste constructiewijze een relatief goed en goedkopere vloerbedekking.

POLYESTER Tapijt

  • dit goedkopere (garen geverfd) garen kan door de grovere structuur van de vezel makkelijker vuil kan herbergen. Heeft vrij weinig veerkracht, waardoor er veel garen nodig is om extra stevigheid aan de vloerbedekking te geven.

Tuften met grotere slagen: minder sterk tapijt

Vloerbedekking wordt tegenwoordig getuft in plaats van geweven. Hierdoor kunnen de productie- en grondstofkosten geminimaliseerd worden. Bij het ‘tuften’ van goedkopere vloerbedekking wordt regelmatig de afstand tussen de steken en/ of de rijen tijdens het productieproces vergroot, waardoor er aanmerkelijk minder garen gebruikt wordt. Hierdoor wordt het totaalgewicht verkleind (een lichter gewicht per m2) en is de vloerbedekking minder zwaar en sterk en goedkoper. Vuistregel is echter: hoe dichter de rijen op elkaar en des te korter de steken tijdens het ‘tuften’, des te sterker het tapijt.

Bezuinigingen in de backing (rug) van de vloerbedekking

Bij goedkopere vloerbedekking hebben de gebruikte materialen minder gewicht, wordt er bezuinigd op de kwaliteit van het garen, wordt er gekort op het totale garen gewicht en kan men ervoor kiezen het non-woven stabilisatiedoek in de backing weg te laten. Door deze keuzes wordt de vloerbedekking en de rug echter lichter en vermindert de stabiliteit, wat naar ons idee niet de bedoeling is, omdat wij altijd voor de beste prijs-/ kwaliteitverhouding kiezen. Of je kiest er bijvoorbeeld voor om tapijttegels zelf te leggen. Bekijk ons aanbod de webshop tapijttegels.

Kwaliteit van tapijt heeft zijn prijs

Als je voor kwaliteit kiest dan wordt er zo min mogelijk bezuinigd en dat komt ten goede aan de kwaliteit en duurzaamheid. Er wordt alles aan gedaan om een luxe uitstraling te realiseren en een degelijke vloerbedekking te produceren. Verkopen op prijs is niet zo moeilijk, verkopen op kwaliteit wel, want je moet met redelijke argumenten komen en uitleggen waarom het ene duurder is dan het andere en de consument moet er ook oog voor hebben. Het team van Vloerenland probeert kwalitatief hoogwaardige vloeren te adviseren tegen een eerlijke prijs. De wensen van de gebruiker staan centraal, naast duurzaamheid en milieu.

 

Conclusie

Nadelen van goedkope vloerbedekking op een rijtje:
 
  • Pletten en snelle(re) vorming van looppaden door het gebrek aan garengewicht en veerkracht
  • Versnelde aanvuiling, vervuiling en gevoeliger voor voor moeilijk te verwijderen vlekken
  • Slecht brandgedrag en meer (gevaarlijke) rookontwikkeling bij een eventuele brand
  • Minder stabiele rug, gevoeliger voor krimp en rek
  • Geen of slecht vuil verbergend vermogen
  • Ongeschikt voor toepassing op trappen
  • Goedkoop is duurkoop
  • Minder luxe uitstraling
 

Hier vind je meer informatie over tapijt

Minder verantwoorde productie van tapijt

Voor de productie van goedkope vloerbedekking wordt vaker uitgeweken naar goedkope lagelonenlanden waar de negatieve sociaal-maatschappelijke impact en milieu impact groter is, zoals slechte werkomstandigheden, lange werkdagen en veel vervuiling en CO2-uitstoot.

 

Denk er dus goed over na wat je belangrijk vindt voor je vloerbedekking! Voor vloerbedekking van een hogere kwaliteit moet je misschien iets meer betalen, maar je hebt er ook veel langer plezier van. En vloerbedekking wordt steeds minder gezien als een wegwerpproduct, kies voor kwaliteit en het milieu.

 

Bij Vloerenland helpen we je graag bij het maken van een keuze!

  • nadelen
  • goedkope vloerbedekking