Tapijt of tapijttegels

Tapijt of tapijttegels

Tapijttegels of tapijt?

Tapijt en tapijttegels zien er op het oog nagenoeg hetzelfde uit.


Toch kiezen mensen soms bewust voor tapijt en dan weer bewust voor tapijttegels. Waarom zou je nu eigenlijk voor het een of het ander kiezen? Wat zijn de verschillende voordelen van beiden? Wij geven je graag wat meer duidelijkheid.

Algemeen

Als je het over tapijt hebt of tapijttegels dan zijn er op het eerste gezicht niet zoveel verschillen, want als het eenmaal op zijn plek ligt zie je immers geen verschil. Er zijn wel degelijk verschillen. Qua handling is er een aanmerkelijk verschil. Tapijttegels zitten verpakt in dozen die makkelijk te vervoeren zijn en tapijt is verkrijgbaar op de rol. Bij tapijttegels gebruik je eigenlijk nooit ondertapijt, bij tapijt heb je die optie wel. 

 

Tapijt kan op de trap, tapijttegels niet. Tapijttegels blijven verhuisbaar, ideaal voor bedrijven die intern willen verbouwen, maar ook geschikt voor particulieren die gaan verhuizen en de tegels mee willen nemen. Je hebt minder snijverlies bij gebruik van tapijttegels en bij tapijt moet je banen aan elkaar lassen in grote ruimtes, iets dat je nooit zal gebeuren als je tapijttegels gebruikt. De naden tekenen soms enigszins af bij gebruik van lichte kleuren, maar dit is ook het geval als ze van mindere kwaliteit zijn of als ze niet goed gelegd zijn. Natuurlijk heb je bij tapijttegels t.o.v. tapijt meer naden, in vaktermen noemen we die ‘gecontroleerde naden’.

 

Tapijtegels worden veel toegepast bij bedrijven en overheden, vanwege de vele voordelen van tapijttegels. Ook voor particulieren zijn ze ideaal om toe te passen, toch geven sommige mensen toch de voorkeur aan tapijt vanwege het comfort bij gebruik van ondertapijt.

Onderhoud

Tapijttegels onderhouden is vrij makkelijk. Het schoonmaken ervan is uiteraard niet veel anders, maar wanneer er bijvoorbeeld een flinke vlek op een tapijttegel zit, is die ene tapijttegel er gemakkelijk uit te halen. Je kunt hem even onder de kraan reinigen en daarna weer terugleggen. Niemand die ziet dat er iets veranderd is. En als de vlek niet meer schoon te krijgen is, is het ook hier erg gemakkelijk dat de tapijttegel eruit kan en vervangen kan worden. Alleen deze ene tegel hoeft nu maar vervangen te worden, in plaats van een flinke tapijtreparatie of vervanging van heel het tapijt.

Leggen

Het leggen van tapijttegels is voor de meeste mensen gemakkelijker dan het leggen van tapijt. Je kunt namelijk tegel voor tegel leggen, zonder dat je in één keer een hele lap tapijt tot op de millimeter nauwkeurig moet snijden. In kleine ruimtes kunnen tapijttegels gewoon los gelegd worden, zonder te lijmen.

 

Verplaatsbaar

Tapijttegels verhuizen gemakkelijk met je mee! Ga je verhuizen of wil je de tapijttegels liever in een andere ruimte leggen? Je tilt ze eenvoudig op en legt ze weer in de andere ruimte neer, wat ook ideaal is voor kantoortuinen en flexplekken. Dit in tegenstelling tot tapijt waarbij het stuk tapijt maar net moet passen in de andere ruimte.

Eigen ontwerp mogelijk

Bij tapijttegels heb je oneindig veel combinatie mogelijkheden, vandaar de veelgebruikte Engelse term ‘modular flooring’. Tapijttegels kun je zo gek en bont combineren als je maar wilt. Hierdoor kun je je eigen patroon met tapijttegels leggen, van een geometrisch patroon tot een naam of logo.

Uitstraling

Meningen verschillen, maar volgens sommigen heeft tapijt een warmere en chiquere uitstraling dan tapijttegels. Dat heeft natuurlijk te maken met smaak en dat is aan jou om te beslissen!

 

Informatie over tapijt en tapijttegels

Ben je er nog niet helemaal uit of wil hulp krijgen bij het kiezen van tapijt of tapijttegels? Twijfel niet en breng een bezoek aan ons Experience Center XXL.

 

Ons team denkt graag met je mee over wat in jouw situatie het mooiste of slimste is. Loop vrijblijvend eens bij ons binnen!

  • tapijt
  • tapijt of tapijttegels
  • tapijttegels