Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
pvc-vloer-vloerverwarming en vloerkoeling

PVC vloer en vloerverwarming

Vloerverwarming en -koeling zijn beide populaire systemen voor het reguleren van de temperatuur in een woning, en ze kunnen goed samenwerken met verschillende soorten vloerbedekking, waaronder PVC vloeren. Hier zijn enkele overwegingen:

Vloerverwarming en -koeling in combinatie met PVC-vloeren

 • Voordelen: Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, wat efficiënter kan zijn dan traditionele radiatoren. Het kan ook dienen als een koelsysteem, waardoor het huis in de zomer comfortabel blijft.
 • Installatie: Bij de installatie van vloerverwarming is het belangrijk om te overwegen of het systeem bedoeld is voor verwarming, koeling of beide. Er zijn systemen die geschikt zijn voor beide functies voor nieuwbouw en renovatie.

Geschikte soorten vloerverwarming voor pvc vloeren

  1. Natbouw vloerverwarming
  2. Droogbouw vloerverwarming
  3. Vloerverwarming frezen in bestaande vloer
  4. Elektrische vloerverwarming
 
PVC vloeren leggen

1) Natbouw vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming verwijst naar een systeem waarbij de verwarmingsbuizen in de dekvloer of cementdekvloer worden ingebed. Dit in tegenstelling tot droogbouw vloerverwarming, waarbij de verwarmingsbuizen op de bestaande vloer worden geplaatst, meestal tussen isolatieplaten. Hier zijn enkele voordelen en nadelen van natbouw vloerverwarming:

VOORDELEN

 • Efficiënte warmteoverdracht: Natbouw vloerverwarming heeft over het algemeen een efficiënte warmteoverdracht. De warmte verspreidt zich gelijkmatig over de vloer en straalt vervolgens omhoog, waardoor een comfortabele omgeving ontstaat.
 • Geschikt voor zware belasting: Omdat de verwarmingsbuizen in de dekvloer zijn ingebed, is natbouw vloerverwarming geschikt voor ruimtes met zware belasting, zoals garages of industriële ruimtes.
 • Lagere watertemperaturen mogelijk: Het natbouw systeem maakt het mogelijk om met lagere watertemperaturen te werken, wat de energie-efficiëntie ten goede kan komen en de werking van warmtepompsystemen kan optimaliseren.
 • Snellere reactietijd: Natbouw vloerverwarming heeft over het algemeen een snellere reactietijd dan sommige andere systemen, wat betekent dat je de gewenste temperatuur sneller kunt bereiken.
 • Geschikt voor nieuwbouwprojecten: Natbouw vloerverwarming wordt vaak gebruikt in nieuwbouwprojecten omdat het gemakkelijk kan worden geïntegreerd in de constructie van de vloer.

NADELEN

 • Langere opwarmtijd bij installatie: Het kan langer duren voordat natbouw vloerverwarming volledig is opgewarmd na de installatie, omdat de dekvloer moet uitharden voordat het systeem in gebruik kan worden genomen.
 • Dikkere vloerconstructie: Het inbedden van de verwarmingsbuizen in de dekvloer kan resulteren in een dikkere vloerconstructie, wat van belang kan zijn bij renovatieprojecten met beperkte ruimte.
 • Kan minder geschikt zijn voor renovaties: Vanwege de dikte van de dekvloer is natbouw vloerverwarming mogelijk minder geschikt voor renovatieprojecten waar ruimte beperkt is.
 • Kan gevoelig zijn voor krimpscheuren: Er is een risico op krimpscheuren in de dekvloer, vooral als deze te snel droogt. Dit kan esthetische problemen veroorzaken, maar heeft meestal geen invloed op de functionaliteit van het systeem.
 • Complexere installatie: De installatie van natbouw vloerverwarming kan complexer zijn dan droogbouwsystemen, vooral bij bestaande bouw, omdat de dekvloer moet worden verwijderd en vervangen.

 

Het is ook verstandig om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het gekozen systeem geschikt is voor jouw situatie.

 
PVC vloeren leggen

2) Droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming is een systeem waarbij de verwarmingsbuizen bovenop de bestaande vloerconstructie worden geplaatst, meestal tussen isolatieplaten. Hier zijn enkele voordelen en nadelen van droogbouw vloerverwarming:

VOORDELEN

 • Snellere installatie: Droogbouw vloerverwarming kan over het algemeen sneller worden geïnstalleerd dan natbouwsystemen. Dit kan handig zijn, vooral bij renovatieprojecten waar tijd een belangrijke factor is.
 • Geschikt voor lage opbouwhoogte: Droogbouw vloerverwarming is geschikt voor situaties waar de opbouwhoogte beperkt is. De systemen zijn vaak dunner dan natbouwsystemen, waardoor ze geschikter zijn voor renovaties of situaties waar ruimte een beperkende factor is.
 • Minimale wachttijd na installatie: In tegenstelling tot natbouwsystemen hoeft er na de installatie van droogbouw vloerverwarming geen uithardingstijd te worden afgewacht. Het systeem kan vrijwel direct in gebruik worden genomen.
 • Geschikt voor houten vloeren: Droogbouw vloerverwarming is vaak geschikter voor installatie onder houten vloeren, omdat het de kans op kromtrekken of beschadiging van het hout vermindert.
 • Geschikt voor bestaande bouw: Het is gemakkelijker om droogbouw vloerverwarming te integreren in bestaande structuren zonder de bestaande dekvloer te hoeven verwijderen.

 NADELEN

 • Minder efficiënte warmteoverdracht: Droogbouw vloerverwarming heeft over het algemeen een iets minder efficiënte warmteoverdracht in vergelijking met natbouwsystemen. Dit komt omdat de verwarmingsbuizen zich bovenop de isolatielaag bevinden.
 • Mogelijk beperkte warmtecapaciteit: Vanwege de beperkte massa van de vloeropbouw kan droogbouw vloerverwarming minder warmte opslaan dan natbouwsystemen. Dit kan van belang zijn voor langdurige warmteafgifte.
 • Beperkt geschikt voor zware belasting: Droogbouw vloerverwarming is mogelijk minder geschikt voor ruimtes met zeer zware belasting, zoals industriële omgevingen.
 • Mogelijk geluidsoverdracht: In sommige gevallen kan droogbouw vloerverwarming geluidsoverdracht veroorzaken, vooral bij contact met harde oppervlakken. Dit kan worden geminimaliseerd met geschikte geluidsisolatie.
 • Meer beperkingen voor watertemperaturen: Sommige droogbouwsystemen hebben beperkingen wat betreft de watertemperaturen die kunnen worden gebruikt. Dit kan van invloed zijn op de efficiëntie van bepaalde warmtebronnen.

 

Het is ook verstandig om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het gekozen systeem geschikt is voor jouw situatie.

 
PVC vloeren leggen

3) Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een systeem waarbij elektrische kabels of verwarmingsmatten onder de vloerbedekking worden geïnstalleerd om warmte te genereren.

 • LET OP! In tegenstelling van wat online geadviseerd wordt door enkele aanbieders van vloerverwarming systemen, is het NIET mogelijk om de PVC vloer rechtstreeks op de elektrische vloerverwarming te plaatsen. Afgezien van alle ellende, vervalt de fabrieksgarantie dan op de pvc-vloer, omdat de pvc vloer niet gelegd is volgens de geldende leveringsvoorwaarden van de fabrikant.
 • De elektrische vloerverwarming altijd volgens de voorschriften op de bestaande vloer bevestigen en aansluitend een egaline-laag aanbrengen van minimaal 5 mm dik.

Hier zijn enkele voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming:

VOORDELEN

 • Eenvoudige installatie: Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren dan systemen met verwarmingsleidingen. Er zijn geen slangen nodig, waardoor de installatie minder complex is.
 • Snelle opwarming: Elektrische vloerverwarming warmt over het algemeen snel op en koelt sneller af. Dit maakt het geschikt voor situaties waar je snel warmte nodig hebt.
 • Geschikt voor specifieke ruimtes: Elektrische vloerverwarming is vaak geschikt voor specifieke ruimtes, zoals badkamers, keukens of als bijverwarming in koude zones.
 • Weinig ruimte nodig: Elektrische vloerverwarming neemt minder ruimte in beslag dan andere systemen, wat handig kan zijn in situaties waar ruimte beperkt is.

NADELEN

 • Hoger energieverbruik: Elektrische vloerverwarmingssystemen hebben over het algemeen een hoger energieverbruik in vergelijking met andere systemen. Dit kan leiden tot hogere operationele kosten.
 • Niet geschikt als hoofdverwarming: Elektrische vloerverwarming wordt over het algemeen niet aanbevolen als hoofdverwarming voor het hele huis, vooral in gebieden met zeer koude winters. Het kan kostbaar zijn om het hele huis op deze manier te verwarmen.
 • Installatiekosten: Hoewel de installatie eenvoudiger kan zijn, kunnen de initiële kosten voor elektrische vloerverwarming hoger zijn dan sommige andere verwarmingsopties.
 • Beperkte warmteopslag: Elektrische systemen hebben over het algemeen een beperkte warmteopslagcapaciteit, wat betekent dat ze minder geschikt zijn voor langdurige warmteafgifte na uitschakeling.

 

Het is verstandig om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het gekozen systeem geschikt is voor jouw situatie.

 
PVC vloeren leggen

4) Vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming frezen is een methode waarbij sleuven in de bestaande vloer worden gefreesd om de verwarmingsleidingen in te leggen. Dit gebeurt meestal in een cementdekvloer.

 • LET OP! Wil je een pvc vloer op een bestaande vloer plaatsen, die voorzien is van vloerverwarming in gefreesde sleuven?
  • Overleg dan VOORAF met Vloerenland over een plan van aanpak
  • Laat ons de sleuven dichten om in aanmerking te komen voor leggarantie!

Hier zijn enkele voordelen en nadelen van vloerverwarming frezen:

VOORDELEN

 • Geschikt voor renovatie: Vloerverwarming frezen is geschikt voor renovatieprojecten waarbij de bestaande vloer behouden blijft. Het is een efficiënte manier om vloerverwarming toe te voegen zonder de hele vloer te hoeven vervangen.
 • Snelle installatie: Het frezen van sleuven en het installeren van de verwarmingsbuizen kan over het algemeen snel gebeuren. Dit kan handig zijn bij projecten waarbij tijd een belangrijke factor is.
 • Minimale hoogteverhoging: In vergelijking met sommige andere methoden van vloerverwarming heeft het frezen van sleuven meestal een beperkte invloed op de hoogte van de vloeropbouw.
 • Geschikt voor verschillende vloerafwerkingen: Vloerverwarming frezen is compatibel met verschillende vloerafwerkingen, zoals tegels, pvc vloeren, laminaat, en houten vloeren.

NADELEN

 • Beperkte isolatieopties: In sommige gevallen kan het frezen van sleuven de isolatiemogelijkheden beperken. Dit kan van belang zijn als er specifieke eisen zijn voor isolatie in de vloerconstructie.
 • Niet geschikt voor alle vloeren: Hoewel vloerverwarming frezen geschikt is voor veel verschillende vloerafwerkingen, zijn er beperkingen. Sommige vloeren, zoals massief hout, kunnen gevoelig zijn voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.
 • Vereist professionele installatie: Het frezen van sleuven en het correct installeren van vloerverwarming vereist vakmanscha. Onjuiste installatie kan leiden tot problemen met de efficiëntie van het systeem en visuele klachten.

 

Bij het overwegen van vloerverwarming frezen is het belangrijk om de specifieke kenmerken van de ruimte en de bestaande vloerconstructie in overweging te nemen. Professioneel advies kan helpen bij het bepalen of deze methode geschikt is voor jouw situatie.

Als je een nieuwe pvc vloer wilt en net zoals wij voor kwaliteit kiest, overleg dan vooraf met ons waar je op moet letten bij het plaatsen van de vloerverwarming in combinatie met pvc vloeren. Dat scheelt je mogelijkerwijs kopzorgen en kun je je tijd besteden aan andere belangrijke die met de verbouwing samenhangen!

 

Maak alvast even een afspraak met ons!

Het team van Vloerenland

Onze Webshop

Wil je PVC vloeren bekijken?

Bezoek dan nu onze webshop

 

pvc vloer over tegels leggen