Is laminaat geschikt als vloerverwarming

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Laminaat is wel degelijk geschikt voor vloerverwarming! Ondanks dat men er standaard van uit gaat dat laminaat met vloerverwarming geen optie is en dat dit het wooncomfort nadelig zou beïnvloeden. Maar als je het op de juiste manier aanpakt heb je zelfs een bijzonder mooie vloeroplossing. Dus de ‘Look & Feel’ (bijna) van hout en de prijs van laminaat...

Laminaat en vloerkoeling

Laminaat gecombineerd met vloerkoeling is inmiddels ook geen probleem meer door modernere ondervloeren en verwarmingsinstallaties. Laminaat in combinatie met een warmtepomp is nog steeds niet vanzelfsprekend. De warmteweerstand van de vloer moet dan soms zo laag mogelijk zijn… dat er uiteindelijk gekozen voor een ander vloertype gekozen moet worden, bijv. PVC vloeren.

Droogbouw en natbouw vloerverwarming

We gaan in dit bericht gemakshalve alleen uit van ‘natbouw’ vloerverwarming systemen, waarbij de slangen met wapening onderin een dek cement gestort worden. Je zou ook nog kunnen kiezen voor droogbouw vloerverwarming, maar deze wordt veel minder toegepast.

 

Eigenschappen van droogbouw systemen: kan toegepast worden op bestaande vloeren, snellere droogtijd dan natbouwsysteem, zwevend te leggen, biedt echter een minder constante warmte afgifte, heeft een minimale opbouwhoogte echter.. een hele stevige vierkante meter prijs. Alleen toepassen als het je echt voordelen biedt.

 

Welk type vloerverwarming wil je combineren met laminaat?

Vloerverwarming als bijverwarming

In het geval van vloerverwarming als bijverwarming is laminaat vrijwel altijd mogelijk, mits er voor een geschikte ondervloer gekozen wordt.

Informeer naar de mogelijkheden

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming is laminaat normaal gesproken ook toe te passen. Je dient dan wel een ondervloer te kiezen met een minimale warmteweerstand, om te voorkomen dat het te lang duurt voordat de ruimte is opgewarmd en er te grote temperatuurschommelingen op gaan treden in de ruimte.

Electrische vloerverwarming

Electrische vloerverwarming is qua aanschaf en installatiekosten veel goedkoper, dan bij een watergedragen vloerverwarming installatie het geval is. Het kan in bepaalde situaties een uitkomst bieden.

 

De verschillen? Als watergedragen vloerverwarming als bijverwarming is geïnstalleerd, dan is de invoertemperatuur van het water een stuk hoger, dan bij een modern systeem met hoofdverwarming. De aanschafprijs van elektrische vloerverwarming is veel lager dan bij andere soorten vloerverwarming het geval is. Electrische vloerverwarming is veel minder efficiënt, biedt minder wooncomfort, hogere energiekosten en CO2 onvriendelijker.

Laminaat en vloerkoeling

Is mogelijk maar de verwarmingsinstallatie moet dan voorzien zijn van condensbewaking, overleg met de installateur. Moderne verwarmingsinstallaties zijn in staat te koelen naast de mogelijkheid van verwarmen. Dan kom je de zomer lekker door met een koel huis en een airco is dan overbodig.

Een beterde luchtkwaliteit

Goed nieuws. Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar in een ruimte met vloerverwarming treedt er veel minder luchtcirculatie op, waardoor er automatisch minder stof in de lucht zweeft. Dat is goed nieuws voor mensen met astma en COPD.

Verbeterd wooncomfort

Door het aangename woonklimaat bij vloerverwarming, kun je genieten van een constant verwarmde vloer en de kids zullen je dankbaar zijn. Ze kunnen het hele jaar door heerlijk op de grond spelen en zich niet meer verwonden aan hete radiatoren of uitstekende punten.

 

Ten opzichte van radiatoren, ligt de gemiddelde woonkamertemperatuur bij vloerverwarming lager, omdat de luchtcirculatie veel minder is. De warme lucht stijgt namelijk vanaf de vloer op, waardoor het sneller behaaglijk aanvoelt en het voordeel is dat het thermostaat dan 1 tot 2 graden lager kan. En dat is weer goed nieuws voor je portemonnee.

 

Wat kost het leggen van laminaat

Als je informatie wilt over de kosten van het leggen van laminaat, lees dan hier verder: Wat kost het leggen van een laminaatvloer?

Hoeveel laminaat nodig

Wil je weten hoeveel laminaat je nodig hebt? Hier vind je de antwoorden: Hoeveel laminaat heb ik nodig?

   

Nog iets niet helemaal duidelijk of heb je nog vragen? Vul onderstaande contactformulier in, bel of bezoek ons!

 

VRAGEN? Bel 0492-319-015

Contact

  • laminaat
  • vloerverwarming
  • vloerkoeling
  • warmtepomp