Hollandsche vloeren

Onderhoud houten vloer

Houten vloer onderhoud

Wat voor vloer je ook hebt, na jaren van intensief gebruik zul je altijd gebruikerssporen zien, zoals krassen of deukjes. Het is daarom belangrijk je vloer regelmatig en goed te onderhouden, om zijn levensduur te verlengen. Hoe kun je het beste onderhoud aan je houten vloer plegen? We zetten graag enkele tips voor houten vloer onderhoud voor je op een rijtje:

Voeten vegen

Zorg ervoor dat iedereen die binnenkomt altijd zijn voeten goed veegt. Leg zowel binnen als buiten een schoonloopmat bij de deur en houd de mat schoon zodat deze vuil kan blijven opnemen. Daarmee houd je een groot gedeelte van zand, steentjes en ander vuil vast, waardoor je niet met vieze schoenen de vloer betreedt. Klop de deurmat regelmatig uit en reinig hem als hij verzadigd is.

Houten vloer schoonmaken / reinigen

Een houten vloer of parket dient met regelmaat schoongehouden te worden. Gebruik een stofzuiger (met een speciale stofzuigermond voor houten vloeren) om ronddwarrelend vuil, zoals zand en stof te verwijderen. Afhankelijk van het gebruik, dien je de houten vloer (wekelijks) te reinigen d.m.v. een vochtige doek in combinatie met een geschikte vloerreiniger. Gebruik bij voorkeur de onderhoudsproducten uit het Vloerenland Wood Protection System. Voor wekelijks gebruik adviseren wij Clean & Wax-iT die speciaal voor olie en hardwaxolie gedragen vloeren bedoeld is. Wring je dweil goed uit zodat de vloer niet te nat wordt of dat er te veel vocht achterblijft en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Vloer oliën en hardwaxen

Het verdient de voorkeur dat e de houten vloer of parket 2-4 x per jaar een periodieke onderhoudsbeurt krijgt. Reinig de vloer eerst met de Vloerenland Power Cleaner en voed het hout aansluitend met onze Wood Conditioner. Als je de houten vloer of vlekken lokaal wilt behandelen, gebruik dan staalwol met Wood Conditioner of hardwaxolie op kleur. Het opknappen van een houten vloer kan handmatig, maar periodiek onderhoud kan het beste machinaal uitgevoerd worden voor het beste resultaat.

 

Wood Protection System van Vloerenland

Ook op het gebied van onderhoud willen we graag het verschil maken. Vandaar dat Vloerenland haar eigen onderhoudssysteem heeft ontwikkeld. De onderhoudsproducten zijn in onze winkel af te halen of online te bestellen in onze webshop. We adviseren Lecol onderhoudsproducten voor gelakte houten vloeren en parket.

 

Ons onderhoudssysteem is ontwikkeld voor olie en hardwaxolie behandelde vloeren. We bieden Clean & Wax-iT van Vloerenland aan en de Power cleaner in combinatie met de Naturel Wood conditioner Voor white wash behandelde vloeren adviseren wij de Wood conditioner voor White Wash bieden ook kant-en-klare pakketten aan met en zonder digitale hygrometer van het merk Stadler. Onderhoudspakketten zijn in onze showroom af te halen.

 

Als je jarenlang plezier hebt gehad van je vloer, kan het tijd worden voor groot onderhoud. Dan moet er geschuurd worden en zal ook het onderhoudsproduct, de olie of hardwax machinaal aangebracht worden om een mooi eindresultaat te krijgen.

 

 

VIDEO werkwijze Vloerenland

Onderhoudstips

Verwijder vlekken direct

Verwijder vlekken altijd meteen zodra je ze ontdekt. We geven je graag tips over handige schoonmaakmiddelen voor het verwijderen van vlekken.

Voorkom krassen van meubilair

Bescherm je vloer door poten van stoelen en dergelijke te voorzien van bijvoorbeeld beschermende stukjes vilt. Probeer meubilair altijd te tillen in plaats van te schuiven. 

Let op met plantenbakken

Plaats bloempotten die aan de onderkant open zijn niet direct op de vloer, maar zet ze op een schaaltje, zodat het vocht geen kringen op je houten vloer kan veroorzaken.

Luchtvochtigheid

Heel belangrijk is, luchtvochtigheid want vaak is hier te weinig aandacht voor! Een houten vloer of parket heeft een relatieve luchtvochtigheid nodig tussen de 50-60 %.

 

 

Voor de eigen gezondheid is het beter dat de luchtvochtigheid in huis in orde is. Bij het langdurig negeren van te lage luchtvochtigheidswaardes kan er onherstelbare schade optreden bij houten vloeren en parket.

 

Een digitale hygrometer stelt je in staat om de luchtvochtigheid te controleren. Bij een te hoge luchtvochtigheid is het raadzaam om extra te ventileren en bij een te lage luchtvochtigheid een luchtbevochtiger te plaatsen, liefst met een geïntegreerde hygrometer.

Vragen over onderhoud

Heb je specifiekere vragen over het juiste onderhoud voor je houten vloer of het reinigen ervan, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook ben je van harte welkom in onze Houten Vloeren en Parket Studio om je te laten adviseren over het onderhoud van jouw houten vloer of parket.

 

We helpen je graag jouw droomvloer te realiseren én behouden!

Houten vloer onderhouden

Onze Webshop

Wil je ons assortiment bekijken?

Bezoek dan nu onze webshop