Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Houten vloer schuren en olien

Houten vloer schuren en oliën

Een houten vloer heeft regelmatig onderhoud nodig. Na een schuurbeurt en een nieuwe laag olie ziet hij er weer als nieuw uit. Met het schuren en oliën van je houten vloer kun je opnieuw een keuze maken in de afwerking van je vloer waardoor je je vloer een hele andere uitstraling kan geven. In deze blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

 

Hoe weet je dat het tijd is om je houten vloer te schuren en oliën?

Een houten vloer oliën doe je om de poriën van het hout te vullen, zodat er geen ruimte meer is voor vuil en water. Maar na verloop van tijd loop je de olie er door het gebruik van de vloer gedeeltelijk vanaf. Wil je testen of je vloer toe is aan onderhoud? Leg dan een paar druppels water op een veel belopen stuk van de vloer en kijk of de druppels in het hout trekken. Is dat zo? Dan is het tijd om je houten vloer te schuren en oliën!

 

Afhankelijk van het houtsoort, houtbewerkingen, type wax, locatie, toepassing, gezinssamenstelling en de gebruiksintensiteit, kun je een onderhoudsplan opstellen. Voor een optimaal onderhoud van de houten vloer adviseren we om de vloer elke 1 à 2 jaar te schuren en oliën.

Een update voor je vloer

Ben je uitgekeken op de kleur van je houten vloer of is de kleur een beetje ouderwets? Schuren en oliën van de vloer maken het mogelijk om andere kleurtinten aan je bestaande houten vloer toe te voegen, zodat deze weer helemaal op je smaak aansluit. De gemakkelijkste houten vloer om te schuren en oliën in een andere tint is eiken, maar eigenlijk kan het bij elke niet-tropische houtsoort. Eiken vezels nemen kleurpigmenten alleen iets gemakkelijker op. Ga bijvoorbeeld voor een tijdloze greywash uitstraling!

Hoe gaat dat dan in zijn werk, een houten vloer schuren en oliën?

Als het wenselijk is kunnen de plinten worden verwijderd, bij voorkeur ook de plint van het keukenblok. Dan wordt de vloer gladgeschuurd en stofvrij gemaakt. Vervolgens wordt de vloer nog licht vochtig gedweild, zodat hij echt goed schoon is. De olie, met eventueel toegevoegd kleurpigment, wordt met behulp van een boenmachine op de houten vloer aangebracht. Wanneer het oliën klaar is, mag je 12 tot soms wel 36 uur niet op de vloer lopen. Het belangrijk dat de vloer de eerste week niet nat wordt of afgedekt wordt met bijvoorbeeld een kleed.

Advies nodig?

Is jouw vloer toe aan onderhoud en wil je hier graag advies over? Dan kun je bij de experts van Vloerenland terecht. Voor meer info kun je contact met ons opnemen of langskomen in onze Houten vloeren Studio in Beek en Donk.

  • houten vloer
  • schuren
  • oliën

Houten vloer schuren en waxen