Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
houten vloer in keuken

Een houten vloer in de keuken: een goed idee?

Heb jij een romantisch plaatje van je droomkeuken in je hoofd en zie je daar een mooie houten vloer bij? En vraag je je af of het realistisch is om een houten vloer te leggen op een plek waar zo intensief geleefd en gekookt wordt? We krijgen vaak de vraag of een houten vloer ook in de keuken gelegd kan worden. Daar komen toch geheid vlekken op? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een houten vloer in de keuken.

De juiste afwerking

Wil je een houten vloer in de keuken mooi houden, dan is de juiste afwerking het allerbelangrijkste. Wat nog kan helpen is kiezen voor een geborstelde vloer, dan vallen beschadigingen minder op en huisdieren hebben meer grip. Hoe beter en sterker de beschermlaag van de houten vloer is, hoe langer deze mooi blijft in de keuken. Met de juiste beschermlaag kunnen vlekken niet in de vloer trekken. De beste beschermlaag krijg je door je houten vloer vanuit de fabriek machinaal voorzien van een aantal lagen 2K-lak of UV- of LED-olie.

 

Als je een niet te besmettelijke vloer uitzoekt zijn er beslist mogelijkheden in de keuken met houten vloeren, zonder er op termijn spijt van te krijgen. Je moet er wel voor zorgen dat je een ge-oliede houten vloer op tijd met onderhoudsolie behandelt. Om hem in goede conditie houden is het belangrijk om hem regelmatig te reinigen en, afhankelijk van het gebruik, (periodiek) machinaal te oliƫn. Bij lak heb je er minder omkijken naar. Je kan bij aanschaf van de vloer kiezen voor wel 8 lagen (machinaal) lak voor een jarenlange bescherming. Na gemiddeld na 5-10 jaar (afhankelijk van het gekozen laksysteem) is het tijd om hem opnieuw te schuren en weer af te lakken.

 

De juiste bewerking

Naast de afwerking van een houten vloer kun je ook nadenken over het uiterlijk van een houten vloer wanneer je deze in de keuken legt. Uiteraard ontkom je er in de keuken niet aan dat je af en toe met iets knoeit en dat er veel beweging plaatsvindt. Daardoor heeft een houten vloer in de keuken waarschijnlijk meer te lijden dan in een andere ruimte.

 

Kies je voor een vloer met een levendige uitstraling, met veel bewerking, dan zal een krasje of vlekje minder erg opvallen. In het algemeen is een beschadiging bij een houten vloer naar ons idee niet zo problematisch als beschadigingen op andere soorten vloeren, zoals bijvoorbeeld laminaat, waarop een beschadiging eerder opvalt.

 

Bij een geschaafde of geborstelde houten vloer valt een kras of vlek minder erg op dan bij een geschuurde vloer, omdat een geschaafde of geborstelde vloer net wat ruwer en drukker is. Daardoor zijn deze houten vloeren meer geschikt om in de keuken te leggen. Ook roken, verouderen, beitsen en noesten zorgen voor meer levendigheid en dus meer afleiding van een eventuele vlek of kras.

Advies van de vakman

Wil je nog meer tips en adviezen? Breng dan eens een bezoek aan onze Houten Vloeren Studio in ons Experience Center XXL te Beek en Donk!

  • houten vloer
  • keuken

Experience Center Vloerenland