Houten trap renoveren

Een houten trap renoveren: zo doe je dat

Een versleten houten trap kan echt een doorn in het oog zijn, zeker wanneer de trap een prominente plek in huis heeft. Gelukkig kun je een houten trap goed renoveren, waardoor hij weer het stralend middelpunt van de woning wordt.

Je kunt een houten trap op verschillende manieren renoveren:

Schilderen

De gemakkelijkste, maar wel een tijdrovende, manier om je houten trap te renoveren is schilderen. Je kunt dan over eventuele beschadigingen heen schilderen, maar door de tijd heen is de kans groot dat er weer nieuwe beschadigingen in het schilderwerk ontstaan of dat het schilderwerk op sommige plekken loslaat. Schilderwerk moet je blijven bijhouden en door veelvuldig gebruik loop je er onvermijdelijk stukken van het schilderwerk af. Houd er ook rekening mee dat het schuren en meerdere lagen verf aanbrengen erg arbeidsintensief is.

Zandstralen

Zandstralen is een snelle manier om je houten trap te renoveren en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Wanneer je je trap zandstraalt, krijg je er een gladde trap voor terug, tot in de kleinste hoekjes. Oneffenheden worden weggewerkt en het resultaat is een gladde, strakke trap. Na het zandstralen dien je de trap nog wel af te werken zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld met een laklaag. Let op: zandstralen is alleen mogelijk bij harde houtsoorten, zoals eiken- of beukenhout. Houd er ook rekening mee dat er veel stof vrijkomt bij zandstralen.

Stofferen

Het stofferen van een houten trap is een slimme keuze als je houdt van dat warme gevoel aan je voeten. Het tapijt plaats je gemakkelijk over eventuele beschadigingen heen en het resultaat is een zachte bekleding waarop je niet zo snel uitglijdt als op een gelakte trap. Tapijt werkt bovendien geluiddempend. Een nadeel is echter dat het een minder hygiënische bekleding is, omdat vuil in het tapijt achter kan blijven en vlekken minder gemakkelijk te verwijderen zijn. Daarnaast kan het tapijt door veelvuldig gebruik in het midden valer worden dan aan de zijkant.

 

Overzettreden

Nieuwe overzettreden worden gewoon over je bestaande traptreden geplaatst. Het resultaat is strak en netjes en het is vaak al binnen een dag klaar. Overzettreden kunnen eenvoudig gecombineerd worden met bijvoorbeeld trapverlichting. Houd je van rust en van één geheel? Dan kun je zelfs je vloer en trap van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur maken. Ga bijvoorbeeld voor een decor met houtlook of de industriële betonlook in pvc of laminaat of kies voor echt hout. Wil je overzettreden met witte stootborden of toch liever houten stootborden? Alles is mogelijk.

 

Hulp nodig?

Wil jij je houten trap renoveren en kun je daar wel wat advies of hulp bij gebruiken? Dan ben je bij Vloerenland aan het juiste adres. Kom naar ons Experience Center XXL in Beek en Donk om alle mogelijkheden te bekijken. Onze experts kunnen zelfs de traprenovatie volledig voor je uitvoeren!

 
  • Overzettreden
  • Zettreden
  • Bloktreden
  • houten trap

Houten trap renoveren