Tapijttegels
Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Tapijttegels leginstructie Vloerenland

Leginstructie tapijttegels

Bestaande vloer

Tapijttegels liggen het mooiste op een drukvaste ondervloer. De vloer moet vlak, stroef, vrij van stof en droog zijn. Tapijttegels zijn in een ruimte tot 30 m2 los te leggen. Zorg dat de tapijttegels strak tegen elkaar aan liggen en dat ze niet kunnen schuiven. Als ze namelijk los liggen schuren ze tegen elkaar aan, dan beschadigen ze elkaar, met als resultaat lelijke naden. 

Ondervloer

Als je in een ruimte waar tapijttegels gepland zijn nog extra comfort, extra geluiddemping, of een egaliserende ondervloer wilt, dan kun je Interlay tegels van Interface gebruiken. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en hebben veel te bieden. 

Fixatie

Gebruik een antisliplijn die speciaal voor tapijttegels ontwikkeld is en volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de fabrikant. Van dubbelzijdige tape gebruik maken is ook een optie, maar zorg er dan wel voor dat de ondervloer stofvrij is, anders plakt de tape niet. 

Als de ondervloer niet drukvast is kunnen tapijttegels gaan schotelen. Er ontstaat dan een puntbelasting met als resultaat dat de levensduur van de tapijttegel negatief beïnvloed wordt.

Het is ook een optie om tapijttegels op een "zwevende" ondervloer te leggen. First-flor platen (combinatie van zachtboard en hardboard platen) zijn dan aan te raden, maar gebruik in elk geval géén Thermofelt platen. Jumpax (10db) ondervloeren zijn ook geschikt. 

 

Tapijttegels voor bedrijven

Legrichting

Tapijttegels zijn te leggen in één richting (kamerbreed), maar ook in verschillende richtingen. Hierdoor ontstaan speelse patronen die de ruimte verder aankleden, zonder dat je daarvoor extra kosten hoeft te maken.

Let ook op de vleug, dat is de poolrichting van het garen op de betreffende tapijttegel. Leg het product zo dat de vleug (poolrichting) het beste tot zijn recht komt in de betreffende ruimte. 

Benodigdheden

  • stanleymes (recht mes + haakmes)
  • dubbelzijdige plakband of antislip-, verhuislijm
  • potlood
  • rolmaat
  • spatlijn
  • krijt

Meten is weten!

Wij raden je aan om niet langs de wand te beginnen met leggen van tapijttegels. Muren zijn nooit helemaal recht en ze staan meestal niet haaks op elkaar. Als je niet recht begint, zal dit het eindresultaat negatief beïnvloeden. Let op de pijlen die op de achterzijde van een tapijttegel staan en zorg er vervolgens voor dat alle tapijttegels daarna gelegd worden met de pijlen (op de rug) wijzend in dezelfde richting. Wijk hier alleen van af, als je volgens een bepaald patronen wilt werken en hou dit dan consequent vol om een goed eindresultaat te kunnen garanderen.

Zet twee rechte lijnen uit die elkaar in het midden kruisen (liefst met een spatlijn). In een L-vormige kamer dien je extra lijnen uit te zetten. De lijnen moeten haaks en loodrecht op elkaar staan, voor het gewenste eindresultaat.

Je kunt bovenstaande checken door de volgende controle (meting) te doen. Zet op de ene lijn 90 cm uit en op de andere lijn 120 cm. De (denkbeeldige) lijn die deze beide punten verbindt, dient exact 150 cm te zijn. De hoek van de kruisende lijnen is nu 90 graden. Schuif de lijnen iets op als je merkt dat je in de praktijk te smalle tapijttegelsstroken krijgt (smaller dan 5 cm) langs één van de wanden.

 

 

Tapijttegels leggen

Begin met het leggen van de eerste tapijttegel, daar waar de lijnen elkaar kruisen (afbeelding 2). Leg daarna 2 rijen kruislings van wand tot wand (afbeelding 3) en zorg ervoor dat deze rijen vastzitten met antislip-, verhuislijm of met dubbelzijdige (acryl)tape. Snij daarna de tapijttegel aan de wand op maat. Doe dit als volgt : draai de tapijttegel (aan de wand) vóór het snijden om, dan opmeten, aftekenen, aan de achterzijde op maat snijden en daarna weer terugdraaien. Als het goed is zit de snijkant nu aan de wandzijde.

 

 

Leg vervolgens de tapijttegels (afbeelding 4) in de vier ontstane vakken (let op de pijlen) en werk vanuit het midden naar de wanden toe. Snij de tapijttegels aan de wanden op maat, zoals eerder besproken. Als je deze stappen doorlopen hebt is de klus geklaard (afbeelding 5).

 

 

 

 

Onze Webshop

Wil je ons assortiment bekijken?

Bezoek dan nu onze webshop