Mijn winkelwagen
Hollandsche vloeren

Onderhoud houten vloer

Houten vloer onderhoud

Wat voor vloer je ook hebt, na jaren van intensief gebruik zul je altijd gebruikerssporen zien, zoals krassen of deukjes. Het is daarom belangrijk je vloer regelmatig en goed te onderhouden, om zijn levensduur te verlengen. Hoe kun je het beste onderhoud aan je houten vloer plegen? We zetten graag enkele tips voor houten vloer onderhoud voor je op een rijtje:

Voeten vegen

Zorg ervoor dat iedereen die binnenkomt altijd zijn voeten goed veegt. Leg zowel binnen als buiten een schoonloopmat bij de deur. Daarmee houd je een groot gedeelte van zand, steentjes en ander vuil buiten, waardoor je niet met vieze schoenen de vloer betreedt. Klop de deurmat regelmatig uit.

Houten vloer schoonmaken / reinigen

Een houten vloer regelmatig schoonmaken, zorgt ervoor dat zand, kruimels en ander vuil geen kans krijgt. Je kunt je houten vloer schoonmaken met een vochtige doek met geschikte vloerreiniger. Voor geoliede vloeren Knijp je dweil of doekje goed uit zodat de vloer niet te nat wordt of er vocht achterblijft in de groeven. Voor geoliede vloeren gebruik je een natuurzeep. Door regelmatig even te stofzuigen, verwijder je ook ronddwarrelend vuil zoals stof en evt. haren.

Vloer oliën en hardwaxen

Minimaal 1x per jaar is het de bedoeling dat de vloer gevoed wordt. Als de vloer geolied is en je wilt vlekken lokaal behandelen, gebruik dan staalwol met onderhoudsolie of -pasta speciaal voor geoliede houten vloeren. Vlekken op een vloer met hardwax kun je het beste behandelen met staalwol en hardwax onderhoudsolie. Het opknappen van een houten vloer kan handmatig uitgevoerd worden maar groot onderhoud kan het beste machinaal uitgevoerd worden.

Als je jarenlang plezier hebt gehad van je vloer kan het tijd worden voor groot onderhoud, dan moet er geschuurd worden en zal ook het onderhoudproduct, olie of hardwax machinaal aangebracht worden om een mooi eindresultaat te krijgen.

Onderhoudstips

Verwijder vlekken direct

Verwijder vlekken altijd meteen zodra je ze ontdekt. We geven je graag tips over handige schoonmaakmiddelen voor het verwijderen van vlekken.

Voorkom krassen van meubilair

Bescherm je vloer door poten van stoelen en dergelijke te voorzien van bijvoorbeeld beschermende stukjes vilt. Probeer meubilair altijd te tillen in plaats van te schuiven. 

Let op met plantenbakken

Plaats bloempotten die aan de onderkant open zijn niet direct op de vloer maar zet ze op een schaaltje, zodat het vocht geen kringen op je houten vloer kan veroorzaken.

Vragen over onderhoud

Heb je specifiekere vragen over het juiste onderhoud voor je houten vloer of het reinigen ervan, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ook ben je van harte welkom in onze showroom om je onder het genot van een kopje koffie uitgebreid te laten adviseren over het onderhoud van jouw houten vloer of parket.

We helpen je draag jouw droomvloer te realiseren én behouden! Naast deze tips is het ook verstandig om je vloer af en toe te oliën

Houten vloer onderhouden

Onze Webshop

Wil je ons assortiment bekijken?

Bezoek dan nu onze webshop