Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Zelf tapijttegels leggen

Zelf tapijttegels leggen

Tapijttegels los leggen of lijmen?

Zelf tapijttegels leggen is niet moeilijk, mits je de juiste instructies hebt gelezen en je weet waar je op moet letten. We vertellen je graag met welke belangrijke punten je rekening moet houden bij het leggen van de vloer.

Tapijttegels los leggen of lijmen?

Je kunt tapijttegels los leggen (loose lay) of verlijmen met een fixeerlijm. Wij adviseren het los leggen van tapijttegels alleen in ruimtes tot maximaal 30 m2 groot. In grotere ruimtes is de kans dat de tegels gaan schuiven groter, daarom kun je ze in ruimtes groter dan 30 m2 beter vastlijmen.

 

Ga je lijmen? Dan kun je het beste een speciale antisliplijm of verhuislijm gebruiken. Wanneer de lijm opgedroogd is, zitten de tegels stevig vast en zijn ze prima bestand tegen zwaardere belasting. Gebruik je liever dubbelzijdige tape? Zorg er dan voor dat de ondervloer stofvrij is, anders blijft de tape niet goed plakken. Kijk hier voor de leginstructie van tapijttegels.

 

De juiste ondervloer voor tapijttegels

Net als voor alle andere vloeren is het voor tapijttegels belangrijk dat de bestaande vloer geschikt is de tegels op te leggen. Het is vooral belangrijk dat de ondervloer drukvast is. Dat wil zeggen dat deze relatief hard is. Is dat niet het geval? Dan kunnen de tapijttegels gaan schotelen of kruien. Verder is het belangrijk dat de vloer vlak, stofvrij en droog is. De vloer moet egaal zijn, dus zonder oneffenheden.

 

Wil je nog meer geluiddemping,extra vloerisolatie en loopcomfort of heeft je ondervloer wat oneffenheden? Gebruik dan speciale ondervloertegels die je onder je tapijttegels kunt leggen. De Interlay tegels van Interface bijvoorbeeld zijn hier in het bijzonder geschikt voor.

 

 

Aandachtspunten bij het zelf leggen van tapijttegels

  • Tapijttegels moeten 24 uur acclimatiseren in de ruimte voordat ze gelegd worden.
  • Leg de tegels strak tegen elkaar aan. Als ze de ruimte krijgen om te schuiven, dan schuren ze onderling tegen elkaar aan. Daardoor beschadigen de randen, waardoor de randen na verloop van tijd kaal worden.
  • Je kunt TacTiles gebruiken als je de tapijttegels los wil leggen. TacTiles verbinden tapijttegels horizontaal aan elkaar. Daardoor ontstaat een ‘zwevende’ vloer die zelfs als karpet dienst zou kunnen doen.
  • Denk na over de legrichting. Kamerbreed leggen in dezelfde richting zorgt voor rust, de tapijttegels in verschillende richtingen leggen zorgt voor speelse patronen. Kijk hierbij naar de vleug (de poolrichting van het garen) en de pijlen op de achterkant van de tapijttegels. De vleug kan er bij een andere lichtinval heel anders uitzien. Er zijn ook tapijttegels die je richtingloos kunt leggen.
  • Begin in een grotere ruimte niet bij een wand, omdat wanden nooit helemaal recht zijn of niet precies haaks staan. Begin in het midden met twee rijen die elkaar kruisen. Werk vanuit het midden naar de wanden toe.
  • Moet je een tegel op maat snijden? Snij dan liefst aan de achterkant en aan de kant van de wand, zodat de snijkant niet opvalt. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes of tapijtmes.
  •  

 

Succes bij het leggen! Met bovenstaande tips gaat dat je lukken! Ken jij de  gezondheidsvoordelen van tapijttegels trouwens al? Vind je het toch te spannend en wil je de klus liever uitbesteden? Op zoek naar een goedkope tapijttegels? Neem dan contact met ons op of bezoek ons Experience Center XXL.

 

 

 

  • zelf tapijttegels leggen

Tapijttegels leggen