Keurmerken van pvc vloeren

Welke keurmerken kan een PVC vloer hebben?

Welke keurmerken kan een PVC vloer hebben?

Er kan veel verschil in kwaliteit zitten tussen de verschillende merken en soorten PVC vloeren. Misschien heb je wel eens verhalen gehoord over bepaalde stoffen in PVC vloeren waar je het fijne niet van weet. Dan is het goed om te weten dat we bij Vloerenland enkel PVC vloeren verkopen die de belangrijkste keurmerken hebben. Welke dat zijn, zetten we hieronder voor je op een rijtje.

DIBt keurmerk

Het DIBt keurmerk garandeert dat een vloer geen schadelijke weekmakers of andere schadelijke stoffen bevat. Weekmakers worden ook wel flataten genoemd en zorgen ervoor dat een hard materiaal flexibel wordt. Vloeren met het DIBt keurmerk zijn 100% veilig. Het DIBt keurmerk geeft daarnaast aan dat de emissiewaardes goed zijn. Het Duits Instituut voor Bouwtechniek (DIBt) reikt de DIBt keurmerken uit aan PVC vloeren die hieraan voldoen.

 
PVC vloer leggen

REACH

REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Vloeren met een basis van kunststof moeten aan dit keurmerk voldoen als ze in Europa verkocht worden. Het keurmerk garandeert dat de vloer geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor je gezondheid. Het REACH keurmerk is ook meteen een voorschrift voor hoe landen binnen de Europese Unie PVC vloeren dienen te produceren.

BREEAM en het VinylPlus Product Label

Het onafhankelijke BREEAM certificaat wordt gebruikt om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te beoordelen op tien punten: energie, gezondheid en welzijn, innovatie, landgebruik, materialen, beheer, vervuiling, transport, afval en water. Binnen BREEAM beoordeelt het VinylPlus Product Label de productduurzaamheid van PVC (bouw)producten. Het label geeft duidelijk aan waarom een product duurzaam is en hoe het scoort op afzonderlijke duurzaamheidscriteria.

Wat nu als een vloer niet alle keurmerken heeft?

Maar wat nu als de PVC vloer die jij op het oog hebt niet alle bovenstaande keurmerken heeft? Dan is er nog steeds geen man overboord! Omdat niet alle PVC vloeren in dezelfde landen en fabrieken geproduceerd worden, gelden er soms andere lokale keurmerken. Daarom zijn er verschillende keurmerken die aangeven of de PVC vloer vrij is van schadelijke stoffen.

 

Ook als een vloer slechts één van de keurmerken heeft, is de vloer veilig. De keurmerken hebben een andere naam, maar ze geven allemaal aan dat de vloer veilig is. Dat kan af en toe verwarrend werken en helaas heeft Nederland nog geen algemeen eigen keurmerk.

 

Vloerenland en het milieu

We schreven eerder al  een blog over de wijze Vloerenland met het milieu omgaat. Mocht er nog iets onduidelijk zijn, spreek dan zeker één van onze specialisten in de winkel aan of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 

 Bekijk hier de veelgestelde vragen over pvc vloeren.

  • pvc vloer
  • keurmerk
  • dibt
  • Breeam en Reach

Veelgestelde vragen over pvc vloeren