Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
PVC-vloer en zonlicht

PVC-vloer en zonlicht

PVC-vloeren zijn onverminderd populair. Toch merken we bij Vloerenland dat mensen soms twijfelen over de aanschaf van een PVC-vloer, omdat ze bang zijn dat de vloer gaat verkleuren en vervormen als er direct zonlicht op schijnt. Die twijfel is niet geheel onterecht. In deze blog leggen we uit wat de invloed van zonlicht op een PVC-vloer is, zodat je zelf kunt bepalen of een PVC-vloer de juiste keuze voor je is.

 

Vrijwel alles op aarde verkleurt door de zon

Zonlicht heeft invloed op de kleur van vrijwel alles op aarde, dus ook op je PVC-vloer. Dat hoeft geen reden te zijn om af te zien van een PVC-vloer, als je er maar vanaf het begin rekening mee houdt dat de vloer iets kan verkleuren. Het belangrijkste bij de aankoop van een PVC-vloer is dat je een vloer kiest die past bij de omstandigheden op de plek waar hij te liggen komt. Zo voorkom je een hoop ellende.

Lichtechtheid van vloeren

De norm voor de lichtechtheid van pvc vloeren is in onze branche internationaal vastgelegd. Fabrikanten conformeren zich aan internationale ISO-normeringen en ze maken op lokaal niveau (Nederland) onderling afspraken in een poging om de branche verder te professionaliseren.

Verkleuring van PVC-vloeren

In een normale situatie is de verkleuring een heel traag proces. Om vroegtijdige verkleuring door zonlicht te voorkomen, voegen fabrikanten tijdens het productieproces UV-werende stoffen toe aan de vloer. De lichtechtheid van een vloer bepaalt hoe groot de invloed van zonlicht op de PVC-vloer is. De norm voor de lichtechtheid van PVC-vloeren is internationaal vastgelegd. De lichtechtheid of lichtvastheid wordt uitgedrukt in een cijfer van 1 t/m 8. Hoe hoger het cijfer op de schaal, hoe minder de vloer verkleurt. Vloeren met een score van 5 of hoger kunnen goed tegen zonlicht.

Warmte en PVC-vloeren

Je hoeft normaal gesproken niet bang te zijn dat jouw PVC-vloer gevaar loopt door de warmte van de zon. We spreken pas over een te hoge temperatuur als de (bovenkant van de) vloer warmer dan 60 graden Celsius wordt. Daarvoor moet de PVC-vloer lange tijd in de volle zon liggen. Vermijd dus langdurige blootstelling aan direct zonlicht door bijvoorbeeld de gordijnen te sluiten. Als een PVC-vloer te heet wordt, kan hij gaan uitzetten en uit het kliksysteem springen.

 

 

Voorkom problemen met je PVC-vloer door zonlicht:

 • Kies een vloer van goede kwaliteit met een hoge score voor lichtechtheid;
 • Ligt de vloer op een plek waar de zon vaak direct op staat? Neem dan zonwerende maatregelen: overweeg bijvoorbeeld UV-werend en warmtewerend folie of glas;
 • Bij klik-PVC is het extra belangrijk dat de ondervloer in staat is warmte snel af te voeren naar de ondervloer;
 • Zorg voor voldoende zonwerende maatregelen ter plaatse
 • Controleer of de aanvoertemperatuur van het water bij vloerverwarming niet te hoog is;
 • Zorg dat je de juiste ondervloer / tussenvloer voor klik-PVC kiest;
 • Een PVC-vloer met gerecyclede stoffen is gevoeliger voor zonlicht;
 • En de belangrijkste tip: vraag advies aan het team van Vloerenland.

 

Kies jij voor een PVC-vloer?

Bij het kiezen van een PVC-vloer moet je dus met veel factoren rekening houden. Maar als je een vloer kiest die bij jouw situatie past, heb je er jarenlang plezier van. Het is daarom verstandig om deskundig advies in te winnen bij de experts van Vloerenland. Neem contact met ons op of kom naar het Vloerenland Experience Center XXL

 

Bij Vloerenland heb je naast de gebruikelijke fabrieksgarantie op de pvc vloeren, ook garantie op arbeid! Lees hier verder als je benieuwd naar alle voordelen van pvc vloeren.

 • pvc vloer
 • zonlicht

Direct zonlicht op PVC vloer