Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Isolatiewaarde van tapijt met vloerverwarming

Wat voor isolatiewaarde heeft tapijt?

Een vraag waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt, maar wat voor isolatiewaarde heeft tapijt? En waarom is dat überhaupt belangrijk? Bij Vloerenland vertellen we je er graag iets meer over, zodat je een goede keuze kunt maken als je nieuw tapijt gaat uitzoeken.

Waarom is de isolatiewaarde van tapijt belangrijk?

Dat is waarschijnlijk belangrijker dan je misschien in de gaten had als je vloerverwarming en evt. vloerkoeling hebt. Tapijt met een te hoge isolatiewaarde kan namelijk leiden tot hogere stookkosten en / of het niet behalen van de gewenste temperatuur. Dat vermindert je wooncomfort en werking van je cv installatie. Zeker wanneer je vloerverwarming en / of -koeling hebt, is het belangrijk dat de isolatiewaarde van je tapijt niet te hoog is om het systeem goed te laten werken. Bij de installateur van de vloerverwarming of -koeling kun je informeren welke isolatiewaarde maximaal gebruikt mag worden. Deze isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rc.

 

Over het algemeen geldt een maximum van 0,09 m2 K/W, bij oudere woningen met vloerverwarming zou een waarde tot 0,13 m2 K/W nog mogelijk zijn en als je een A+++ geïsoleerde woning koopt dan zou 0,045 m2 K/W wel eens kunnen zijn. Deze waarde is overigens inclusief de isolatiewaarde van (een) eventueel gebruikte lijm, ondervloer, en/of folie. Die waarde moet je dus nog bij de isolatiewaarde van je tapijt optellen. Een goede leverancier van tapijt vermeldt de Rc-waarde altijd bij de technische gegevens, zodat je direct kunt zien wat er mogelijk is. Let op: soms hebben verhuurders of VVE’s nog aanvullende voorwaarden!

 

Wat voor isolatiewaarde heeft tapijt?

De isolatiewaarde van tapijt loopt heel erg uiteen. Er is bijvoorbeeld tapijt op de markt, maar met een isolatiewaarde van 0,12 m2 K/W. Vrij hoog dus! Gelukkig is een groot aantal tapijtsoorten wel geschikter. Veelal geldt dat tapijtsoorten met een foamrug, hoogpolige tapijten of tapijten in combinatie met een ondertapijt een te hoge isolatiewaarde hebben. Het is aan te raden je tapijt niet los te leggen maar te verlijmen op de dekvloer. Een speciale fixeerlijm is later altijd nog te verwijderen. Los leggen zorgt er in ieder geval voor dat er een luchtlaag tussen het tapijt en de dekvloer kan ontstaan, wat de isolatiewaarde hoger maakt. Ondertapijt wordt afgeraden in combinatie met vloerverwarming en / of -koeling. Vaak is een gestructureerde lussenpool geschikt, informeer hiernaar in onze Experience Center. Lees ook informatie over ondervloeren in combinatie met tapijt.

 

Ben je benieuwd naar de isolatiewaarde van het tapijt dat jij op het oog hebt? Informeer er gerust naar bij de specialisten van Vloerenland, maar vraag vooraf de RC-waardes op bij je installateur. We helpen je graag verder!

 

Hier vind je algemene informatie over vloeren

 
  • tapijt op maat snijden
  • tapijt leggen
  • tapijttegels leginstructie