Houten vloer in Hongaarse punt leggen

De Hongaarse punt of visgraat: waar kies jij voor?

De Hongaarse punt en de visgraat lijken op het eerste oog misschien op elkaar, maar als je beter kijkt, zie je dat ze wel degelijk van elkaar verschillen. Het verschil zit hem in de punt. We leggen het je in deze blog graag wat verder uit.

Verschillen tussen Hongaarse punt en visgraat

Het belangrijkste verschil tussen de Hongaarse punt en de visgraat zit hem in de manier waarop de planken een punt vormen. Bij een visgraat vloer lijkt het alsof de planken in elkaar gevlochten zijn. De kopse kanten van de planken vallen om en om tegen elkaar, waarbij iedere volgende plank steeds voor een nieuwe punt zorgt. De kopse kant van de ene plank ligt dus tegen de lange kant van een andere plank. Bij de Hongaarse punt vormen twee planken samen één punt. De twee planken worden aan de kopse kant schuin afgezaagd en precies tegen elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat ook meteen het volgende verschil.

 

Een visgraat vloer kan niet anders dan in een hoek van 90 graden liggen, omdat de kop van de ene plank steeds tegen de zijkant van de andere plank ligt. Bij de Hongaarse punt bepaal je zelf hoe schuin je de punten maakt, maar over het algemeen is de hoek tussen de 45 en 60 graden. Ga je voor kleine punten dan lijkt de ruimte groter, ga je voor grote punten dan lijkt de ruimte kleiner.

 

De grootste overeenkomsten

De twee patronen hebben ook een aantal overeenkomsten. Zo zijn ze beiden tijdloos en nog steeds ontzettend populair. Ze zorgen allebei voor een stijlvolle, chique en exclusieve uitstraling en komen beiden in verschillende interieurstijlen goed tot hun recht. Ze zijn beiden in verschillende materialen, kleuren en dessins te krijgen.

Tot slot zijn ze allebei ook zelf te leggen, maar dat is bij houten vloeren minder eenvoudig dan bij klik-pvc vloeren. Vooral de Hongaarse punt is precisiewerk, het visgraat patroon is net iets gemakkelijker zelf te leggen. Toch is het voor beide vloeren niet gek om een professional in te schakelen.

 

Hongaarse punt of visgraat laten leggen

Bij Vloerenland kunnen we pvc-vloeren in een Hongaarse punt of visgraat patroon leggen, maar we kunnen ook houten vloeren in visgraat patroon leggen of Hongaarse punt leggen. Vooral voor een houten vloer in Hongaarse punt raden wij aan om een professional in te schakelen. Wil je meer weten of heb je behoefte aan advies bij het kiezen van jouw nieuwe vloer? Kom dan langs in onze showroom of neem contact met ons op.

  • hongaarse punt
  • pvc vloer
  • visgraat
  • houten vloer

Hongaarse punt