Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Wat is antislipwaarde voor vloeren

Wat is de antislipwaarde op de verschillende vloeren?

Wat is de antislipwaarde op de verschillende vloeren?

Met de antislipwaarde van een vloer wordt de stroefheid aangegeven. Hoe hoger de antislipwaarde, hoe kleiner de kans om uit te glijden. Dat is natuurlijk fijn! Maar de antislipwaarde, aangeduid als R, moet ook weer niet te hoog zijn, want dan is de vloer minder gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

 

Afhankelijk van het type ruimte waar je een vloer gaat leggen, bepaal je de gewenste antislipwaarde. Een natte ruimte bijvoorbeeld, zoals de badkamer of wc, mag wel een hogere antislipwaarde hebben. Over het algemeen wordt gezegd dat alle R-waardes onder de 10 geen acceptabel antislipeffect kunnen geven. Welke antislipwaarde hebben de verschillende typen vloeren?

 
 • PVC vloeren: voldoen meestal aan de R9, R10 of soms zelfs R11 antislipwaarde
 • Laminaat: een flink aantal laminaatkwaliteiten voldoet standaard aan de R10 klasse
 • Linoleum: wij leveren linoleum met R10 certificering van merken als Tarkett, DLW en Forbo Krommenie
 • Vinyl: wij hebben verschillende merken vinyl in ons assortiment met een R10 waarde, zoals Ambiant, Novilon, Interfloor en Forbo Krommenie. Voor de zakelijke markt verkopen we (safety) vinyl dat aan de R9, R10 en R11 norm voldoet van merken als Tarkett, Gerflor, Karndean en Forbo Krommenie

Wetgeving rondom antislip vloeren

Welke antislipwaarde is acceptabel? Er wordt onderscheid gemaakt tussen werk-, woon- en zorgomgevingen. Daarnaast is er speciale wetgeving rondom veiligheidsvloeren. In Nederland moeten werk- en zorgomgevingen sinds 2015 aan de NEN norm (NEN7909) voldoen. NEN7909 geeft de eis ten aanzien van de slipweerstand van horizontale en hellende, beloopbare oppervlakken in een openbare ruimte of arbeidsruimte weer. Zeker bij keukens en entrees van kantoren, winkels, restaurants en openbare gebouwen is de antislipwaarde van algemeen belang. Voor de horeca is een antislipmethode van belang om aan de HACCP normen te voldoen.

Antislipmeting op locatie

Wij kunnen als het nodig zou zijn, voor een professionele werkomgeving, een meting op locatie uitvoeren voor de stroefheid van jouw vloer. Je weet dan direct of er een antislipbehandeling nodig is om vallen en ongelukken te voorkomen. De antislipmeting op een vloer, helling of trap gebeurt soms in een droge situatie maar altijd in een natte situatie. We maken hierbij gebruik van verschillende zooltjes van rubber, kunststof en leer en meten volgens de NEN7909 norm.

 

Wat zijn de kosten? Een antislipmeting kost tussen de € 350,- en € 750,-, afhankelijk van het aantal metingen op locatie. De meting duurt maximaal een paar uur, waardoor het oponthoud minimaal is. Je krijgt van ons een rapportage met alle meetresultaten. Een antislipmeting is toepasbaar op verschillende vloeren, zoals alle soorten natuursteen, tegels en keramische tegels, marmoleum, linoleum, pvc vloeren en andere vloeren van kunststof en houten vloeren. Voldoet de vloer niet aan de NEN7909? Dan kun je hem laten behandelen.

Welke antislipwaarde bij particulieren thuis

In huis, je woonomgeving wil je natuurlijk ook veilig wonen en je gunt je gezin en ouders ook een veilige woonomgeving. Wij hebben hierover nagedacht. In vrijwel elke productgroep zoals laminaat, PVC vloeren, vinyl en linoleum hebben wij voldoende mogelijkheden. Standaard gaan wij uit van een antislipwaarde R10 voor particulieren en op de trap kiezen wij als het kan zelfs voor R11 om ongelukken te voorkomen.

Antislipwaarde R10 en R11 voor trappen

De trap vraagt extra aandacht als het aankomt op antislipwaardes. Als er een ongeluk gebeurt op de trap heeft dat meestal grote gevolgen. Wij kunnen vloeren op de trap plaatsen die zelfs voldoen aan de R11 antislipwaarde. Afhankelijk van de technische staat van de trap en jouw persoonlijke smaak en wensen gaan wij samen op zoek naar de ideale trap voor jou en je gezin en zal de antislipwaarde ook besproken worden.

 

Neem voor meer informatie over de antislipwaardes voor vloeren en trappen vrijblijvend contact met ons op! Hier vind je meer informatie over onze werkwijze

 • antislipwaarde
 • vloeren
 • R9
 • R10
 • R11
 • NEN7909