Opstookprotocol vloerverwarming

Opstookprotocol vloerverwarming en parket

Heb jij vloerverwarming laten plaatsen en wil je nog een (nieuwe) houten vloer of parket leggen? Dan is het belangrijk dat je de vloerverwarming niet meteen op volle kracht aan zet. Dit gaat in stappen en wordt het opstookprotocol vloerverwarming genoemd. Hoe ziet het ideale opstookprotocol eruit? Vloerenland legt het je graag uit.

Lid van Stichting Hout en Promotie

Vloerenland is erkend vloerenspecialist. Wij hebben verstand van parket vloeren in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling. Je bent verzekerd van een goede voorlichting en doordacht advies. Meer weten over de stichting of het opstookprotocol vloerverwarming en parket? Op de website www.vloerverwarmingenparket.nl vind je alle benodigde informatie.

 

De reden dat Vloerenland lid is van deze stichting is heel eenvoudig. Wij werken graag samen met de beste leveranciers van vloerverwarming en vloerkoeling, producenten van parket en met leveranciers van parketlijm en parket afwerkmiddelen in Nederland.

 

>Het biedt de klant heldere informatie en maakt de voordelen van parket in combinatie met vloerverwarming snel duidelijk. Zoals comfortabele warmte, duurzaam gebruik van hout, milieuvriendelijkheid en een gezond leefklimaat voor de bewoners. Kom langs en vraag gerust naar onze brochure over het opstookprotocol vloerverwarming en parket.  

 

 

Wat houdt het opstookprotocol vloerverwarming in?

Het opstookprotocol vloerverwarming en parket legt uit  hoe je jouw vloerverwarming voor de eerste keer in bedrijf zet en vervolgens rustig opbouwt. Door stapsgewijs te verwarmen, krijg je het beste eindresultaat. Hoe werkt dat precies, zo’n opstookprotocol vloerverwarming? Wij leggen het in onderstaand stappenplan uit. 

 
  • Stap 1: verhoog de watertemperatuur steeds in stappen van 5 graden Celsius per dag, vanaf 20 graden Celsius tot 40 graden Celsius. Dit duurt 5 dagen.
  • Stap 2: verlaag daarna de temperatuur weer met 5 graden Celsius per dag, terug naar 20 graden Celsius. Dit duurt 4 dagen.
  • Stap 3: houd daarna 5 dagen pauze. Zet de vloerverwarming uit, zodat restvocht de kans krijgt om omhoog te komen.
  • Stap 4: herhaal stap 1 en 2. Je stookt dan het restvocht op.
  • Stap 5: controleer hierna of het vochtgehalte van de zand / cement strijklaag goed is om de parketvloer te kunnen leggen. Het vochtgehalte mag maximaal 1,8% / cm zijn bij een cementgebonden dekvloer en maximaal 0,3% / cm bij een anhydrietvloer.

Let op:

  • Neem het opstookprotocol serieus.
  • Het cement / anhydriet moet volledig droog zijn voordat je met het opstookprotocol start. Dit duurt meestal 4-6 weken (een week per centimeter vloerdikte). Vergeet niet om goed te ventileren tijdens het drogen! Het opstookprotocol duurt ruim 3 weken, dus na 7-10 weken kun je je parketvloer plaatsen.
  •  

De parketvloer plaatsen

Wanneer de vloerverwarming in een droge afwerkvloer ingeslepen wordt, kun je binnen 24 uur na de installatie van de vloerverwarming al je parketvloer plaatsen. De enige voorwaarde is dat de temperatuur van de dekvloer minstens 15 graden Celsius moet zijn om de vloer erop te kunnen verlijmen. Gebruik voor het verlijmen een lijm die geschikt is voor vloerverwarming.  

 

Bij een nieuw gestorte vloer voer je voordat je het parket gaat leggen het opstookprotocol vloerverwarming uit, zoals hierboven beschreven staat. Laat de houten delen wel altijd eerst acclimatiseren in de ruimte voordat je begint. Wacht na het monteren van je parketvloer minstens een dag en start dan met het verwarmen van de vloer, het opstartprotocol. Verhoog de watertemperatuur met stappen van 5 graden Celsius tot maximaal 35 graden Celsius. Je parketvloer heeft dan voldoende tijd om te wennen aan de ruimte.

 

Let op:

  • Gebruik geen dag-en-nacht temperaturen. Snelle temperatuurwisselingen zijn niet goed voor het hout. Het kost bovendien meer energie dan een constante temperatuur.
  • De temperatuur van de bovenkant van de zandcementvloer mag niet hoger zijn dan 28 graden Celsius.
  •  

Waarom een opstookprotocol vloerverwarming?

Het opstookprotocol vloerverwarming is er niet voor niets. Het is zelfs onmisbaar, om schade aan jouw nieuwe parketvloer te voorkomen. En dat niet alleen, ook voor onderstaande punten is het goed het opstookprotocol vloerverwarming uit te voeren.

  • Gebreken in het watersysteem kunnen zo aan het licht komen.
  • Bouwvocht verdwijnt uit de ondervloer.
  • Visuele controle op scheurvorming door krimp.
  • Controle van de temperatuur die de bovenkant van de zandcementvloer bereikt.
 

Heb je na het lezen van bovenstaand opstart- en opstookprotocol vloerverwarming nog vragen?

 

  • parket
  • opstartprotocol
  • vloerverwarming