Veelgestelde vragen over houten vloeren

Veelgestelde vragen over houten vloeren

Kan een houten vloer over vloerverwarming geplaatst worden?

Ja dat kan, maar niet alle typen houten vloeren zijn daarvoor geschikt. Door de temperatuurverschillen bij vloerverwarming is het normaal dat een houten vloer gaat ‘werken’, alleen zitten hier wel grenzen aan. Lamelparket, multiplank en parketvloer (tapis) zijn geschikt, maar massief parket niet.

 

In geval van complete verlijming bij vloerverwarming en vloerkoeling, kies je standaard voor een 2-componenten lijm. Er wordt daarnaast onderscheid gemaakt tussen vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming en inmiddels hebben ook lage temperatuur vloerverwarmingssystemen hun intrede gedaan.

 

Het is zeker mogelijk een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Je vloer blijft net zo mooi en het warmterendement is goed. Het is echter wel zo dat niet iedere houten vloer even goed te combineren is met vloerverwarming.

Wat is het verschil tussen lamelparket en de multiplank?

Lamelparket, multiplank of duoplank, het zijn allemaal benamingen voor een samengestelde houten vloer. Door de opbouw van de verschillende lagen werkt de vloer nauwelijks, ideaal bij moderne vloerverwarming of als de vloer ‘zwevend’ gelegd wordt. Lamelparket wordt meestal uitgevoerd met een click-verbinding. Het belangrijkste is dat de vloer past bij je woonsituatie en het type woning.

Kun je een houten vloer beter zwevend leggen of verlijmen?

Een houten vloer leggen, zwevend is gemakkelijk en minder kostbaar qua legkosten. Een zwevende vloer is altijd nog eens verplaatsbaar en beschadigt de bestaande dekvloer niet. Een verlijmde vloer is stabieler, omdat hij geen kant op kan, de vloer werkt 50% minder dan een zwevend gelegde vloer. Daarnaast is het loopgeluid aangenamer en is het rendement bij vlerverwarming nog beter.

 

Let er op dat als je een houten vloer vanuit je bouwdepot wilt betalen, hij verlijmd moet worden en overleg vooraf met de eigenaar van de woning als je huurder bent.

 

Welke bewerkingen kunnen in het productieproces worden uitgevoerd?

We noemen er enkele:

  • Borstelen: de tekening in het hout worden zichtbaarder, de vloer krijgt meer karakter, kleuren worden geïntensiveerd en krassen vallen minder op.
  • Verouderen: willekeurig aangebrachte krasjes en deukjes kunnen met de hand en machinaal (trommelen) aangebracht worden, d.m.v. spijkers, stenen, bouten en moeren. Er ontstaat een antieke vloer.
  • Zaagsneden: in de toplaag worden er markeringen (haaks op de vezelrichting) van een lintzaag in het eiken toegevoegd met verschillende dieptes. Dit geeft een authentiek en verweerd effect aan de vloer.
  • Handschrapen: dit procedé, is een ambachtelijke schrijnwerkers techniek. Er ontstaan oneffenheden en schraapmarkeringen bij de kwasten en knoesten. Naast een natuurlijk karakter, krijg je het gevoel dat de vloer al heel oud is.
  • Klieven: het hout wordt niet gezaagd maar gekliefd, dit geeft een ongelijk en ruw oppervlak met scheuren die een uniek karakter geven aan een interieur.
  • Zandstralen: een machinale verouderingswijze. De zachte houtvezels worden verwijderd en de hardere vezels blijven achter, wat zorgt voor een prachtig en blijvend structuureffect.
  • Roken: dit zorgt voor een bijzondere veroudering. Het gerookte eiken krijgt een unieke donkere en diepere kleur.
 

Kom deze en andere bewerkingen gerust eens bekijken bij Vloerenland

 
 

Op welke manieren kan een houten vloer afgewerkt worden?

 

We noemen er een aantal bewerkingen:

 
  • Olie: is eenvoudig aan te brengen, beschermt tegen vuil en tot op zekere hoogte tegen water. Er zijn verschillende merken onderverdeeld in 1- en 2-componenten oliën. UV-olie wordt meestal fabrieksmatig aangebracht en beschermt ook goed tegen krassen en slijtage. Periodiek reinigen en behandelen met onderhoudsolie blijft zinvol.

  • Hardwax-olie: Dit is een combinatie van olie en was en harsen. De olie voedt en trekt in het hout, de was en harsen vormen een (bescherm)laag op de houten vloer.

  • LED hardwax-olie: een revolutionaire olie, met verschillende toevoegingen als was en harsen. Door de geoliede vloer fabrieksmatig bloot te stellen aan LED lampen is de olie binnen seconden droog.

  • Satijnlak: is een iets glimmende lak. Lak is duurzaam, redelijk waterbestendig en behoeft minimaal periodiek onderhoud.

  • Matte lak: benadert de uitstraling van natuurlijke olie maar met het onderhoudsarme karakter van lak. Goed bestand tegen krassen, verkleuring en is duurzaam.

  • Onzichtbare lak: deze onzichtbare afwerking wordt steeds populairder. Houten vloeren krijgt een ongeëvenaarde ‘Natural look’. Beschermt tegen vuil en vocht en is oersterk.

 

Onderhoud aan houten vloeren

Onderhoud aan houten vloeren hebben we hier niet besproken, maar in een volgend blog zullen we hier uitgebreid aandacht aan schenken. Wellicht hebben we niet al je vragen beantwoord maar wellicht ben je weer wat wijzer geworden.

   

Wellicht hebben we niet al je vragen beantwoord maar wellicht ben je weer wat wijzer geworden. In ons Experience Center XXL kun je alle soorten houten vloeren afdeling bekijken, maatwerk houten vloeren, kant-en-klare houten vloeren eventueel samen met één van onze adviseurs.

 

We volgen de laatste woontrends op gebied van wonen en vloeren, reden te meer om deze kant een keer op te komen! Kijk hier alvast in de webshop houten vloeren.

  • Veelgestelde vragen
  • Houten vloeren