Tapijttegels
Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Tapijttegels leggen

Tapijttegels leggen

Tapijttegels leggen

Wanneer je tapijttegels gaat leggen is het belangrijk dat de ondervloer blijvend droog, vlak, stroef, schoon en hard is. We leggen graag even uit waarom dat zo belangrijk is:

Vlak, zodat onregelmatigheden zich op den duur niet gaan aftekenen. Stroef, om het schuiven van de tegels tegen te gaan. Gebruik op gladde ondervloeren (zoals b.v. linoleum) na het ontvetten dubbelzijdige plakband of anti-slip. Dit om de meter aanbrengen in lengte- en breedte-richting. Schoon, zodat er geen grove cementkorrels, spijkers etc. onder de tegels komen zodat ze niet gaan opstaan. Hard, opdat ze niet gaan wippen.

Gebruik geen thermofelt ondervloer om onregelmatigheden uit te vlakken, dit is te zacht. Beter is First-floor platen met aan de onderkant zachtboard en aan de bovenkant hardboard. Dit is geschikt voor oneffen vloeren, zoals bijvoorbeeld keramische tegels.

 

Benodigdheden

Voor het leggen van tapijttegels heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • stanleymes (met recht mes en met een haakmes)
 • rolmaat
 • spatlijn
 • rechte lat
  • krijt
  • dubbelzijdige plakband of anti-slip
  • karton voor mallen
  • potlood

   

  1. Eerst meten

  Het is aan te raden om niet aan de wand te beginnen met leggen. Deze is lang niet altijd recht en de wanden staan meestal niet haaks op elkaar. Men komt dan al werkende, niet goed uit. Het beste is vanuit het midden van de kamer te beginnen. Zet twee rechte lijnen uit, die elkaar in het midden kruisen (doe dit met een spatlijn). Voor een L-vormige kamer extra lijnen plaatsen. De lijnen moeten haaks dus loodrecht op elkaar staan. Let op, dat je tijdens het uitzetten van de lijnen voorkomt dat je aan de zijkant met een te klein strookje uitkomt, verschuif dan de 1e rij dusdanig dat minimaal 5 cm aan de zijkant overblijft.

  Je kunt dit controleren door de volgende meting te doen. Op de ene lijn zet je 90 cm uit, op de lijn loodrecht daarop 120 cm. De lijn die beide punten verbindt moet 150 cm zijn, dan is de hoek van beide kruisende lijnen 90 graden. Heeft jouw ruimte minder dan 5 cm speling aan de wandzijde, dan is het aan te bevelen om de uitgezette lijnen te verplaatsen.

   

  2. Het leggen

  Leg de eerste tegel bij het punt waar de lijnen elkaar kruisen. Leg vervolgens langs de beide lijnen 1 rij tegels. Als je dubbelzijdig plakband of antislip gebruikt dan verschuiven de tapijttegels niet meer. Nu kun je de 4 open vlakken invullen met tapijttegels. Schuif de tapijttegels stevig tegen elkaar en zorg dat de hoeken steeds goed op elkaar uitkomen. Vul de vlakken als een piramide in.
   

  3. De randtegels

  Als alle hele tegels gelegd zijn kunnen de randtegels gesneden worden. Til de laatste hele tegel op en schuif hier een te snijden randtegel onder met de rug naar boven, tot aan de plint. Snij de randtegel met een recht stanleymes, langs de hele tegel, voorzichtig en licht in. Neem de randtegel op, knik deze om en snij deze verder vanaf de achterzijde met een haakmes door. Leg de randtegel op zijn plaats, met de ‘handgesneden’ kant tegen de plint.

  Nog belangrijker: Op alle tegels staat op de rugkant een pijl die de vleugrichting aangeeft. Markeer een afgesneden stuk met een pijlrichting, indien de originele pijl van de tegel ontbreekt, dit voorkomt vergissingen met de vleug die niet altijd goed zichtbaar is.

  Let op! Niet gespiegeld werken. (Hou rekening met de pijlrichting als de tegel op z’n kop ligt).

   

  Tapijttegels in huis

  Extra hulp nodig?

  Nog wat extra hulp nodig na het lezen van dit artikel? We nodigen je graag uit in ons Experience Center in Beek en Donk (dichtbij Eindhoven). We leggen je graag uit hoe het proces van tapijttegels leggen in zijn werk gaat. Daarnaast zijn we bereikbaar via +31 - (0)492 - 31 90 15 of vul het contactformulier in.

   

  Tapijttegels op kantoor sfeer

  Onze Webshop

  Wil je ons assortiment bekijken?

  Bezoek dan nu onze webshop