Luchtbevochtiger Hygrometer Vloerenland

Veelgestelde vragen over de luchtvochtigheid bij houten vloeren en parket

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid

De hoeveelheid waterdamp in de lucht wordt uitgedrukt in relatieve vochtigheid en een percentage. Dit hoort eigenlijk ook zo bij onderhoud aan een houten vloer. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid het hele jaar te monitoren in de woning, zeker als je in het bezit bent van een houten vloer of parket vloer. Denk ook aan de gezondheidsaspecten voor de mens, maar hier komen we later op terug. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is kunnen er problemen optreden. Een optimale relatieve luchtvochtigheid ligt in het geval van een houten vloer of parket rond de 50-60 %.

Lage of hoge relatieve luchtvochtigheid?

Als de luchtvochtigheid de 100% nadert, zal er condensatie optreden en dat heb je vrij snel in de gaten, door bijvoorbeeld het optreden van vocht op de ramen of schimmelvorming op de lange termijn.

 

Is de luchtvochtigheid echter te laag is, zal het moeilijker zijn om dit te constateren. Vaak merkt men dit pas als er gezondheidsklachten optreden of als een houten vloer of parket ernstig gaat kieren of schotelen.

Wanneer ontstaan de problemen?

Door gebrek aan woningisolatie of vochtwerende maatregelen vanuit het verleden, vertonen houten vloeren of parket in oudere woningen met enige regelmaat vochtproblemen. Extra ventileren lost dit soort vochtproblemen vaak op. Bij nieuwere, beter geïsoleerde woningen ontstaan eerder problemen bij een te lage luchtvochtigheid.

 

Door gebrek aan (natuurlijke) ventilatie in de woning en door seizoensinvloeden (droge lucht tijdens vorstperiodes) is de kans op een ongezonder binnenklimaat toegenomen, zeker als er sprake is van vloerverwarming in combinatie met balansventilatie. Als in dit type woning een houten vloer aanwezig is, zul je extra vocht in de lucht moeten brengen, door verdampingsbakjes aan de radiatoren te bevestigen of door de aanschaf van een luchtbevochtiger, liefst met een geïntegreerde hygrometer.

Gezondheidsproblemen?

Bij een langdurige zeer lage luchtvochtigheid zal naast schade aan de houten vloer ook de kans op gezondheidsklachten toenemen. Slijmvliezen drogen uit, waardoor chronische keelklachten ontstaan en klachten als droge ogen en neus.

 

De klachten zullen verergeren naarmate het luchtvochtigheidspercentage verder onder de 35% daalt. Helaas komen in de praktijk percentages ruim onder de 30% voor, zonder dat bewoners ervan op de hoogte zijn.

Hoe is dit te voorkomen?

Schaf in elk geval een digitale hygrometer aan om erachter te komen of de luchtvochtigheid in orde is. En zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in elk geval het hele jaar door boven de 40% ligt. Nog beter is een luchtvochtigheidspercentage tussen de 50-60% als je een hout vloer of parket hebt of wilt gaan plaatsen. Een te lage luchtvochtigheid los je normaal gesproken op door het plaatsen van een luchtbevochtiger, mits er geen ernstige bouwkundige problemen zijn. Vloerenland adviseert digitale hygrometers en luchtbevochtigers van het merk Stadler.

Onze Webshop

Wil je ons assortiment bekijken?

Bezoek dan nu onze webshop