Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Zoldervloer isoleren Vloerenland tips

Zoldervloer isoleren? Hier moet je op letten

Wil jij jouw zoldervloer isoleren? Een slimme keuze, want dat kan voor een flinke verbetering van je wooncomfort zorgen. Bovendien zijn je energierekening én het milieu er ook bij gebaat! Maar een zoldervloer isoleren is een flink karwei. Lees je daarom goed in over hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten. Vloerenland helpt je vast op weg.

Waarom je zoldervloer isoleren?

Je zoldervloer isoleren is goedkoper dan het hele dak isoleren. Wanneer je de zolder niet of nauwelijks als leefruimte gebruikt, is dit dus een slim alternatief voor volledige dakisolatie. Het is sneller gebeurd, je kunt er gemakkelijker bij en je hebt minder isolatiemateriaal nodig. Het bespaart je dus niet alleen een hoop tijd, maar ook nog eens geld.

Pas op condensatie bij zoldervloer

Bij isoleren heb je altijd het gevaar van condensatie. En dat wil je niet hebben, want er kan schimmelvorming optreden en houten balken kunnen door condens gaan rotten. Daarom is het belangrijk dat je jouw zoldervloer zo dampremmend en luchtdicht mogelijk maakt aan de onderzijde, dat is ‘warme zijde’ tijdens de stookmaanden. En zo damp-open mogelijk aan de zolder zijde, dat is de ‘koude zijde’. Dampdichte folie plaats je naar de warme zijde toe. Daar komt het isolatiemateriaal op en vervolgens een vloer naar keuze.

 

De zoldervloer boven een natte ruimte, zoals de badkamer, kun je het beste met een dampscherm of dampdichte verf beschermen. Hierdoor voorkom je dat het vocht uit de lucht in het isolatiemateriaal condenseert en de isolatiewaarde naar beneden haalt.

Zoldervloer isoleren klaar? Ventileer voldoende

Het is belangrijk om je woning voldoende te ventileren, zeker als deze goed geïsoleerd is. Je zoldervloer isoleren zorgt voor een barrière, terwijl vervuilde lucht toch naar buiten wil. Heb je bijvoorbeeld gedoucht? Laat het vocht dan niet uit de badkamer verdwijnen door de badkamerdeur open te zetten, maar zet het raam open. Laat je het vocht via de deur verdwijnen, dan gaat het naar andere delen van het huis en op koude plekken mogelijk condenseren. Bijvoorbeeld in een koude hal met misschien wel een houten vloer?

 

Bij een slechte isolatie kan een houten vloer kromtrekken, maar bij een goede isolatie is vocht juist het gevaar. Houten vloeren en parket ‘werken’ namelijk als er (grote) schommelingen in de luchtvochtigheid zijn. De huidige nieuwbouwwoningen zijn echter vaak zo goed geïsoleerd, zeker in combinatie met vloerverwarming en / of balansventilatie, dat er juist extra vocht naar binnen gebracht moet worden om een te droge lucht te voorkomen. Want dat zorgt ook weer voor klachten! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld verdampingsbakjes aan de radiatoren hangen of een luchtbevochtiger aanschaffen.

 

Heb jij jouw zoldervloer geïsoleerd? Dan is het tijd voor een mooie vloer voor op jouw zolder. Het team van Vloerenland adviseert je bij de aanschaf van een nieuwe vloer. In ons assortiment vind je houten vloeren, maar ook pvc vloeren, laminaat en tapijt. Wil je graag meer informatie over zoldervloer isoleren? Of over de ideale luchtvochtigheid in een ruimte voor bijvoorbeeld parket en welke maatregelen je hiervoor kunt treffen? Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Neem contact op voor meer informatie of breng een bezoekje aan ons Experience Center in Beek en Donk.

  • zoldervloer
  • isoleren
  • hier op letten

Zoldervloer leggen