Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Zelf een visgraatvloer leggen

Zelf een visgraatvloer leggen

De visgraatvloer is al jarenlang ongekend populair. De kans dat je een mooie visgraatvloer voor in jouw huis vindt is groot, want in alle soorten vloeren zijn tegenwoordig visgraatmotieven te vinden, denk aan visgraat pvc vloeren, laminaat visgraat en houten visgraat vloeren. Bij Vloerenland kun je ervoor kiezen om het leggen van een nieuwe vloer uit te besteden, maar je kunt ook zelf je visgraatvloer leggen. Daar is enige vaardigheid voor nodig, maar met goed advies en de juiste voorbereidingen kun jij ook zelf je visgraatvloer leggen.

De juiste voorbereidingen

 • Wanneer je een visgraatvloer gaat leggen, begin je met het uitrekenen van het benodigde aantal vierkante meters vloerplanken. Bij een visgraatvloer is dit iets minder gemakkelijk te berekenen dan bij een rechte plankenvloer, omdat je met schuine stukken werkt. Daardoor heb je meer snijverlies. Ga uit van zo’n 10 tot 15% snijverlies bij een visgraatvloer. Tel daarom 10 tot 15% extra bovenop het oppervlak van de vloer waar je de visgraatvloer gaat leggen.
 • Daarnaast is het belangrijk dat de bestaande vloer (ondervloer) geschikt is om jouw nieuwe visgraatvloer overheen te leggen. Ga je bijvoorbeeld een visgraatvloer leggen van pvc, dan dient de ondervloer vrij van oneffenheden te zijn. Egaliseren en / of opvullen kan dan nodig zijn. Verder moet de ondervloer natuurlijk schoon en blijvend droog zijn.
 • Laat je nieuwe vloer 48 tot 72 uur acclimatiseren in de ruimte voordat je de visgraatvloer gaat leggen.

 

Tips wanneer je een visgraatvloer zelf gaat leggen

 • Een visgraatvloer met een kliksysteem makkelijk zelf te leggen dan een vloer zonder kliksysteem. Overigens is niet elk kliksysteem even makkelijk te leggen door ‘doe het zelvers’, dus informeer hiernaar bij de vloerexpert. Lijmen is bij een klikvloer in elk geval niet nodig.
 • Begin bij het leggen van de visgraatvloer met een zogenaamde hartlijn. Deze lijn loopt recht over de punten van de visgraat. Niet bij de muur, maar in het midden van de vloer, op het gedeelte waar het visgraatpatroon het langst ononderbroken gelegd kan worden. Dit geeft houvast bij het leggen van de vloer. Zodra de eerste V van het visgraatpatroon recht op de lijn ligt, is de rest van de visgraatvloer leggen een stuk gemakkelijker!
 • Heeft jouw visgraatvloer linker- en rechterdelen? Zorg er dan voor dat je deze van elkaar gescheiden houdt om geen verwarring te krijgen.
 • Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen, is het aan te raden om steeds planken uit verschillende pakken met planken met elkaar te combineren. Zo vallen eventuele minimale kleurverschillen niet meer op.

 

Hulp nodig?

Als je bij Vloerenland een visgraatvloer koopt, vertellen we je alles wat je moet weten om de vloer zelf te leggen. Lijkt het  zelf leggen van een visgraatvloer je toch wat te moeilijk? Informeer dan naar de mogelijkheden van onze legservice. We geven ook garantie op arbeid!

 

Hier vind je extra informatie over: visgraatvloeren in een kleine ruimte.

 • zelf
 • visgraatvloer
 • leggen

Legpatronen pvc vloer visgraat legpatroon Vloerenland