Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Vloerkoeling met een houten vloer van Vloerenland

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerkoeling?

Tegenwoordig zijn bijna alle vloeren wel geschikt voor vloerverwarming, afhankelijk van het type en merk. Maar welke vloeren zijn geschikt voor vloerkoeling? Zijn dat dezelfde vloeren of moet je hier op andere zaken letten? We vertellen je er graag iets meer over.

Wat is een vloer met vloerkoeling?

Het tegenovergestelde van vloerverwarming is vloerkoeling. Vloerkoeling zorgt ervoor dat je vloer niet opwarmt met warm weer en zelfs iets afkoelt. Dat merk je in huis, want ook tijdens de warme dagen blijft de binnentemperatuur aangenaam. Door de leidingen in de vloerconstructie loopt in plaats van verwarmd water, koud water met een minimale temperatuur van 18 graden celsius. Het water koelt de vloer, waardoor de vloer koeler is dan de ruimte zelf en een verkoelende werking heeft op de ruimtes in huis. Vloerkoeling is heerlijk voor de Nederlandse zomers.

 

Wil je vloerkoeling met een watertemperatuur van minimaal 15 graden celsius? Dat gaat helaas niet bij houten vloeren en parketvloeren. Voor dit type vloeren is de ondergrens 18 graden celsius. Wanneer je wel de combinatie maakt van vloerkoeling onder de 18 graden en een houten vloer, kan er condensvorming ontstaan bij hoge zomertemperaturen. Vocht en houten vloeren gaan niet samen, dus houd hier rekening mee. Tegenwoordig is er standaard condensbewaking aanwezig, maar het kan geen kwaad dit voor de zekerheid nog even te checken. 

 

Warm: houten vloeren zijn trouwens speciaal ontwikkeld voor vloerverwarming en vloerkoeling en zij hebben de laagst mogelijke warmteweerstand!

pvc vloer en vloerkoeling

Welke vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerkoeling

 

Houten vloeren

Houd bij parket vloeren rekening met de minimale en maximale temperaturen die gelden in combinatie met vloerkoeling. Houten vloeren hebben een metamorfose ondergaan sinds de introductie van vloerverwarming. De complete opbouw van de plank is rigoureus gewijzigd en geschikt gemaakt voor moderne verwarmingsinstallaties.

 

Laminaat vloeren

Vrijwel alle soorten laminaat zijn geschikt. Zorg voor een goede ondervloer en kies niet te dik laminaat. Laminaat is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, ook erg geschikt bij gebruik van vloerverwarming en vloerkoeling,.

 

PVC vloeren

Alle soorten PVC zijn geschikt voor vloerkoeling, tenzij specifiek benoemd is dat dit niet kan. PVC vloeren kunnen verlijmd worden op een vloer met vloerkoeling en zelfs een klik PVC vloer behoort tot de mogelijkheden.

 

Ook cementgebonden en polyethyleen gietvloeren, keramische tegels, natuursteen en vinyl vloeren kunnen ook prima in combinatie met vloerkoeling.

 

Waar let je nog meer op als je een vloer met vloerkoeling wilt combineren?

  • Wat is de leeftijd van de woning en verwarmings- of koelinstallatie
  • Is er vloerverwarming aanwezig? Wat voor hoofdverwarming heb je? Een warmtepomp of gasketel?
  • Is het je eigen woning of een huurwoning? In het laatste geval, is verlijming van de vloer toegestaan door de eigenaar?
  • Wil je een harde vloer of zachte vloer?
  • Wat zijn je woonwensen en wat is het budget?
  • Wil je een doe-het-zelf vloer of laat je hem leggen?

Beantwoord jij voor ons bovenstaande vragen? Dan vertellen wij welke vloer voor jou het best geschikt is in combinatie met vloerkoeling. Zo komen we samen tot een goede keuze. Neem gerust contact met ons op kom langs in het Experience Center XXL van Vloerenland!

  • voordeel
  • vloeren met vloerkoeling

vinyl en vloerkoeling