De beste milieuvriendelijke vloer

Wat is de beste milieuvriendelijke vloer?

Wat de beste milieuvriendelijke vloer is ligt genuanceerd, want de bijdrage van je vloer aan de totale milieubelasting van je huishouden is klein. En als je vloer eenmaal binnen is, is het grootste gedeelte van de milieubelasting al achter de rug. Het zit hem namelijk vooral in de productie en het transport van de vloer. Het winnen en bewerken van de grondstoffen kost energie uit fossiele brandstoffen, net als het vervoer van de vloer. Met CO2-uitstoot als gevolg. Maar wat zijn dan de beste milieuvriendelijke vloeren?

 

De meeste kunststoffen die in onze branche gebruikt worden zijn trouwens reststoffen die vrijkomen bij het kraken en destilleren van aardolie, weggooien is zonde en nu maken wij er nog iets moois van en wordt het milieu niet verder belast door slimme technieken. En om je enigszins uit de droom te helpen: de beste milieuvriendelijke vloer is er niet. Alle soorten vloeren hebben wel een bepaalde (minimale) mate van milieubelasting.

Waar kun je op letten bij de keuze voor de beste milieuvriendelijke vloer?

Nadat een vloer bij jou thuis aangekomen is, zijn er een aantal manieren om zo duurzaam mogelijk gebruik te maken van de vloer. Een vloer is het meest duurzaam als de volledige levensduur benut wordt. En dat kan als de vloer op de juiste plek op de juiste manier gebruikt wordt.

 

Een vloer die niet in combinatie met vloerverwarming gebruikt moet worden, wordt niet duurzaam gebruikt als hij er toch ligt. Het is ook niet duurzaam om je vloer eerder te vervangen dan nodig is, simpelweg omdat je er misschien op uitgekeken bent. Mocht je toch overwegen om een nieuwe vloer aan te schaffen, let er dan op dat het om een milieuvriendelijke vloer gaat.

 

Ook een vloer die onderhoud vraagt, levert ook een bijdrage aan milieubelasting. Als je een houten vloer bijvoorbeeld zou onderhouden met een product dat oplosmiddel bevat, dan draagt dat helaas bij aan smogvorming. Maar onderhoud is wel nodig, want anders slijt de vloer eerder en dat is ook niet duurzaam. Let daarom goed op de middelen die je gebruikt als je je vloer onderhoudt en gebruik als het kan een ondervloer. De extra milieubelasting hiervan is laag en de levensduur van een vloer wordt verbeterd en het isoleert de vloer extra.

 

Wanneer je op zoek gaat naar de beste milieuvriendelijke vloer, kun je verder letten op keurmerken die eisen aan het milieu stellen. Het FSC-keurmerk bij een houten vloer bijvoorbeeld garandeert minder milieubelasting en is recyclebaar. En je oude vloer lever je natuurlijk in bij de milieustraat, waar hij wellicht een tweede leven krijgt maar in ieder geval gescheiden verwerkt wordt. Een tweede leven geven kan ook als je je vloer zelf zwevend legt in plaats van verlijmt. Hij kan dan eenvoudig weer op een andere plek gelegd worden.

 

 

De beste milieuvriendelijke vloeren onder de loep

We noemen hieronder per vloer nog een aantal kenmerken, zodat je voor jezelf kunt beslissen wat nu de meest duurzame vloeren zijn en wat in jouw ogen de beste milieuvriendelijke vloer is:

 

Houten vloeren en laminaat: een massief houten vloer kan vaker geschuurd worden, gaat langer mee, kost minder productie-energie, is beter te recyclen en beter tweedehands te gebruiken dan laminaat of lamelparket. Let op keurmerken als DUBO-keur, FSC en PEFC dat garandeert dat het hout uit goed beheerd bos komt.

Linoleum en PVC / vinyl: linoleum bestaat uit plantaardige materialen, vinyl uit kunststof. Wat niet wil zeggen dat linoleum milieuvriendelijker is, want hier heb je te maken met milieugevolgen voor de landbouw. Kunststof wordt gemaakt van aardolie, een schaarse grondstof. Let bij een linoleumvloer in ieder geval op het Milieukeur keurmerk. Wist je trouwens dat als je voor Marmoleum kiest je dan op de eerste CO2-neutraal (zonder compensatie) geproduceerde vloer ter wereld gaat wonen?

Tapijt: bij de productie van tapijt wordt aardolie gebruikt en de productie van wol zorgt voor meer milieubelasting dan die van kunstvezel en plantaardige vezeltapijten. Op tapijten van kunstvezels kan het Oeko-Tex®-keurmerk staan dat eisen stelt op het gebied van milieuschadelijke stoffen.

Bamboe- en kokosvloeren: zijn wel van duurzaam materiaal, maar ze moeten uit Azië komen en dat zorgt voor veel CO2-uitstoot tijdens het transport.

 

Wil je graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Bij Vloerenland kunnen we met je meedenken over welke vloeren door de gebruikte grondstoffen, de productie en het onderhoud het milieu minimaal belasten. Wij bieden je een ruim assortiment met de beste milieuvriendelijke vloeren.

 

               

 

Hier vind je meer informatie over duurzame houten vloeren

  • beste milieuvriendelijke
  • vloeren
  • houten vloeren
  • laminaat
  • pvc vloeren
  • linoleum