Waarop letten bij het kopen houten vloer? | Vloerenland

Houten vloer? Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een houten vloer?

Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van de houten vloer, is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden als je een houten vloer kopen wilt. En op internet staat vaak teveel en soms tegenstrijdige informatie wat het ook niet makkelijker maakt. Niet alleen als het om de lengte, breedte en dikte van de planken gaat, maar ook wat betreft kwaliteit, legmethode, bewerkingen en afwerking. En omdat je waarschijnlijk jaren plezier wilt hebben van je vloer, is het belangrijk om over een aantal punten goed na te denken.

Onderhoud geen probleem?

Om te beginnen zul je een keuze moeten maken tussen de aanschaf van een gelakte of een geoliede (wax) houten vloer. Bij allebei de soorten is onderhoud noodzakelijk maar er zit wel verschil in de manier en de hoeveelheid onderhoud. Houd je in elk geval goed schoon om beschadigingen door bijvoorbeeld zand of steentjes te voorkomen. Deurmatten kunnen hier al bij helpen en vergeet deze vooral NIET goed schoon te houden. Verder is het verstandig om de vloer met een geschikt onderhoudsmiddel bij te houden. Dit koop je eenvoudig bij Vloerenland.

Massief of samengesteld?

In het verleden werd vaak gekozen voor massief tegenwoordig voert een samengestelde vloer de boventoon. Een samengestelde houten vloer bestaat uit meerdere lagen, waarvan alleen de bovenste van massief hout is en verkrijgbaar in verschillende diktes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij lamelparket, multiplank of duoplank. De nieuwe generatie houten vloeren zullen slechts minimaal ‘werken’ door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een samengestelde vloer kun je in de toekomst ook gewoon schuren als dat nodig is, mits deze verlijmd is.

De juiste houtsoort, sortering en afwerking

Vervolgens zul je een keuze moeten maken voor de houtsoort die je mooi vindt, zoals eiken of een andere houtsoort. Je kunt hierbij laten meewegen hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden. Daarnaast kun je kiezen voor het type sortering, wat onder andere staat voor het aantal en grootte van de noesten per plank. Ook zaken als dikte van de toplaag, breedte, lengte en een aantal bewerkingen zullen de revue passeren. En ga je voor een gelakte houten vloer of een houten vloer die met hardwaxolie afgewerkt is?

Goede ondervloer of direct verlijmen?

De ondervloer moet geschikt zijn voor het leggen van een houten vloer. Belangrijk daarbij is dat de vloer egaal en droog is. Tevens moet de bestaande dekvloer voldoende treksterkte aankunnen, voldoende trekbestendig zijn dus. Mocht de vloer te zanderig zijn dan dient een speciale primer aangebracht te worden. Je kunt dit testen door een zgn. krastest uit te voeren.

 

Een houten vloer op vloerverwarming evt. met een warmtepomp is ook mogelijk. Niet alle houten vloeren zijn hier echter voor geschikt, dus laat je goed informeren als je dat wilt. De ondervloer moet daarnaast voldoende droog zijn. Zeker bij nieuwbouw moet het vochtpercentage goed gecontroleerd worden voordat je de vloer gaat leggen. Ook de ventilatie in de ruimte moet in orde zijn.

 

Tot slot kun je nog nadenken of je je vloer zelf wilt gaan leggen of het liever uitbesteedt aan een specialist als Vloerenland. Wij helpen je in ieder geval graag!

  • Houten vloer
  • kopen
  • Waarop letten?