Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Voordelen en nadelen vinyl | Vloerenland

Voor- en nadelen van vinyl

De voor- en nadelen van (kamerbreed) vinyl

Waar vinyl voorheen niet bij iedereen het beste imago had, is dat tegenwoordig wel anders. Het vinyl van nu is ook niet meer te vergelijken met de kwaliteit van toen. Er zijn veel meer mogelijkheden, patronen en stijlen, die stuk voor stuk trendy zijn. Maar nog altijd met een aantrekkelijk prijskaartje!

Wat is vinyl eigenlijk?

Vinyl vloeren zijn ook wel bekend als pvc vloeren, omdat ze gemaakt zijn van de kunststof polyvinylchloride. Vroeger was de kwaliteit minder goed, en werd deze vloer door de uitstraling voornamelijk verkocht vanwege het lage prijsniveau. Tegenwoordig is op zowel de prijs als de kwaliteit niets aan te merken.

Prijsverschillen

Wel zie je nog veel verschillen in prijs en kwaliteit tussen verschillende vinyl vloeren onderling. Dat ligt voornamelijk aan de opbouw van het product, kwaliteit en hoeveelheid van de gebruikte grondstoffen, printtechnieken en de toplaag. Hoe beter de kwaliteit van de al de voorgaande eigenschappen, hoe duurder de vloer. Maar een goede vinyl vloer kan dan tegenwoordig tot wel 30 jaar meegaan.

PIT/ PRODIS

Elke vinyl die in NL te koop aangeboden wordt, moet vooraf uitvoerig PIT/ Prodis getest zijn en wordt dan ingedeeld in vastgestelde kwaliteitsklassen, dat is zelfs wettelijk verplicht. Nu kan iedereen zelfs een leek vooraf vergelijken waar de vloer tegen bestand is. Aan de hand van de symbolen kun je de geteste eigenschappen van de verschillende pvc vloeren vergelijken. Waardoor miskopen tot het verleden behoren. Fabrikanten geven fabrieksgarantie op vinyl en wordt vergoed op basis van afschrijving.

Voordelen van kamerbreed vinyl:

 
 • Onderhoudsvriendelijk: een vinyl vloer kan gewoon schoongemaakt worden met een ‘swiffer’ of met een vochtige dweil. Als de vloer extra wilt beschermen, zou je kunnen overwegen om de vloer met een speciaal onderhoudsproduct te behandelen, maar meer onderhoud is er niet nodig. De vloer is helemaal egaal, dus vuil is zo verwijderd;
 • Veel mogelijkheden: de mogelijkheden zijn legio als het om kleuren, vormen en patronen gaat. Vinyl is leverbaar in banen op 200, 300 of 400 cm breedte met betonlook of in tegel- of houtmotief. Je ziet dan geen of ‘gecontroleerde’ naden! Met kamerbreed vinyl kun je bijvoorbeeld een betonvloer nabootsen, met stroken laminaat en met tegels Portugese tegeltjes. De patronen zijn levensecht!;
 • Goedkoop per m2: in vergelijking met andere vloeren heeft vinyl prijstechnisch zeker een streepje voor;
 • Comfortabel: een vinyl vloer voelt warm en comfortabel aan;
 • Allergie verlagend door het ontbreken van naden en kieren;
 • Zelf te leggen: vinyl is zelf snel te leggen als je handig bent. Bij kamerbreed vinyl is dat al iets lastiger. Schakel daarom gerust een specialist in bij grotere oppervlaktes. Ook kan vinyl met gemak in iedere ruimte gelegd worden, in vochtige ruimtes en in de meeste gevallen ook over vloerverwarming en -koeling heen;
 • Sterk: De zwaardere kwaliteiten vinyl zijn bestand tegen bureaustoelen mits verlijmd en heel geschikt voor het moderne gezinsleven. Ook voor bedrijven heeft vinyl vele voordelen.

Vinyl vloer nadelen:

 
 • Milieuvriendelijkheid: niet elke vinyl kan hergebruikt worden, maar homogene vinyl in elk geval wel, dit is de meest milieuvriendelijke variant;
 • Reparen van vinyl is mogelijk, maar dit niet eenvoudig voor een leek.


Wil je meer weten over de mogelijkheden van vinyl? Breng dan gerust een bezoek aan ons Experience Center of neem contact met ons op, of lees hier verder: algemene informatie over vinyl.

 • Voordelen en nadelen van vinyl