Vloerkoeling houten vloer

Vloerkoeling bij een houten vloer

Vloerkoeling bij een houten vloer: kan dat?

Jazeker! Zelfs met leggarantie

 

Als je aan een willekeurig iemand vraagt of je vloerkoeling bij een houten vloer kunt doen, krijg je waarschijnlijk een twijfelend antwoord. We denken vaak dat het niet mogelijk is, want hout werkt toch? Toch is het tegendeel waar! Steeds vaker ontdekken mensen hoe fijn het is om met vloerkoeling je houten vloer heerlijk koel te houden. Hoe werkt dat dan?

 

De juiste houtsoorten

Vloerkoeling zorgt ervoor dat je houten vloer bij warm weer niet opwarmt, maar zelfs iets afkoelt. Niet alle houten vloeren gaan goed samen met vloerkoeling! Wat het belangrijkste is, is dat het hout goed tegen temperatuurwisselingen kan en veranderingen in de luchtvochtigheid. Is de houtsoort hier gevoelig voor? Dan kan het hout gaan uitzetten of krimpen, en dat is natuurlijk niet wenselijk!

 

Wat is een prima combinatie vloerkoeling-houten vloer?

  • Eikenhouten parketvloer
  • Eiken lamelparket
  • Berken, kersen, Merbau en walnoot / noten
  • Afzelia, Kambala, Tali, Padoek en Iroko
 

Welke combinatie vloerkoeling-houten vloer is niet aan te raden?

  • Essen
  • Beuken
  • Wengé
  • Massieve planken
 
 

Kijk bij aankoop van een houten vloer ook naar de Rc-waarde, de (warmte)weerstand. Hoe lager de Rc-waarde, hoe gemakkelijker warmte afvoert en afgeeft aan de betreffende ruimte. Een waarde van maximaal 0,13 (houten vloer + ondervloer / lijmlaag) is ideaal.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Bij vloerkoeling onder een houten vloer is het essentieel dat de vloerkoeling niet lager dan 18 graden Celsius gezet wordt. Doe je dit wel, dan loop je het risico op condensvorming. Dit risico ontstaat ook als de watertemperatuur in de leidingen onder de vloer te veel verschilt met de ruimtetemperatuur.

 

Laat de temperatuur daarom goed inregelen door de installateur. Wanneer de leidingen van de vloerverwarming dichter bij elkaar worden gelegd, gelden namelijk weer andere waardes dan wanneer ze verder uit elkaar liggen. Nog beter is het als je je vloerkoeling beveiligt tegen te lage temperaturen en hem van condensbewaking voorziet. Daarnaast kun je met een luchtvochtigheidsmeter zelf in de gaten houden of de luchtvochtigheid in de ruimte niet te hoog wordt.

Advies van Vloerenland

Wil je je vloerkoeling met een houten vloer combineren? Vraag ons dan altijd om advies. Wij weten of het nodig is om een vochtscherm onder je houten vloer aan te brengen en kunnen je alles over de Rc-waarde vertellen! Benieuwd welke vloeren geschikt bij vloerkoeling zijn? Bezoek Vloerenland een keer, maar lees hier ook even verder voor algemene informatie over vloeren!

  • vloerkoeling
  • houten vloer

vloerkoeling Hollandsche vloeren