Vloerenland en het milieu

Vloerenland en het milieu

Vloeren(land) en het milieu

Bij Vloerenland hebben we het milieu hoog in het vaandel staan, niet alleen qua werkwijze maar ook in onze keuze voor leveranciers en soorten vloeren.

Keurmerken

De keurmerken van onze verschillende vloeren laten zien hoe milieuvriendelijk de vloer is. Het PEFC en FSC-keurmerk op een massief houten vloer bijvoorbeeld garandeert dat het hout uit een goed beheerd bos komt. Het DUBO-keur garandeert minder milieubelasting. Het ÖKO-tex keurmerk op tapijt stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen en het keurmerk Milieukeur garandeert bij linoleum dat de fabrikant voldoet aan milieueisen op het gebied van energiebesparing.

Ook bij de afwerking van je vloer kun je aan het milieu denken. Watergedragen olie, was of lak is bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan varianten met oplosmiddel.

Betrouwbare merken

Bij het samenstellen van onze collecties, controleren wij of de leverancier/ fabrikant voldoet aan de eisen op gebied van milieubelasting nu en op termijn. Ook op gebied van duurzaamheid van de producten en recyclebaarheid en wij kijken wij of een product uv- of waterbestendig is. Of er gerecyclede of nieuwe (virgin) grondstoffen gebruikt zijn en de herkomst van de grondstoffen.

 

Ook controleren wij of de vloer mogelijk stoffen bevat die gezondheidsklachten bij mens en dier kunnen veroorzaken, in de vorm van weekmakers, ed. Om dit soort klachten bij PVC vloeren te voorkomen controleren wij of een vloer over het Duitse Dibt keurmerk beschikt, maar ook certificaten van BREEAM en VinylPlus Product label zien wij graag.

 

Vloerenland haar inkoopafdeling zal zoveel mogelijk proberen de nieuwe productontwikkelingen op de voet te volgen. Op gebied van samenwerking genieten leveranciers die extra hun best doen op het gebied van milieu de voorkeur.

 

Over het algemeen zijn er verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het beoordelen van de milieuvriendelijkheid van vloeren:

 
  1. Materiaalkeuze: Sommige vloerbedekkingen hebben een grotere milieu-impact dan andere. Bijvoorbeeld, natuurlijke en hernieuwbare materialen zoals bamboe, kurk of linoleum worden vaak beschouwd als milieuvriendelijker dan vloeren gemaakt van niet-hernieuwbare bronnen zoals vinyl of bepaalde soorten laminaat.

  2. Duurzaamheid: De duurzaamheid en levensduur van een vloer zijn belangrijk voor de milieubelasting. Een duurzame vloer gaat langer mee en vereist minder frequente vervanging, wat resulteert in minder afval en hulpbronnenverbruik.

  3. Productieproces: Het productieproces van vloeren kan bijdragen aan de milieu-impact, bijvoorbeeld door het gebruik van schadelijke chemicaliën, energieverbruik of waterverontreiniging. Het is belangrijk om te kijken naar bedrijven die duurzame productiemethoden hanteren en mogelijk milieucertificeringen hebben verkregen.

  4. Verpakking en transport: Het minimaliseren van verpakkingsafval en het kiezen van efficiënte transportmethoden kunnen de milieu-impact verminderen. Het is de moeite waard om te onderzoeken of het bedrijf maatregelen neemt om deze aspecten aan te pakken.

  5. Certificeringen: Verschillende certificeringen kunnen aangeven dat een bedrijf bepaalde milieu- en duurzaamheidsnormen naleeft. Enkele bekende certificeringen voor duurzame vloeren zijn bijvoorbeeld het FSC-label (Forest Stewardship Council) voor verantwoord bosbeheer en het Cradle to Cradle-certificaat dat aangeeft dat een product ontworpen is met het oog op hergebruik en milieuvriendelijkheid.

 

Alle kleine beetjes helpen, daarom zorgt Vloerenland ervoor dat er met materialen wordt gewerkt die niet of het milieu of minimaal belasten. Ons team van de buitendienst heeft trainingen achter de rug en zijn gecertificeerd. Zij hebben geleerd hoe om te gaan met reststoffen, hulpmaterialen als lijmstoffen, etc. op locatie. Mede om ervoor te zorgen dat de persoonlijke veiligheid gegarandeerd wordt en de werkplek veilig is (thuis) bij onze opdrachtgevers. Daarnaast bieden wij liefst duurzame houten vloeren aan die de footprint van de mensheid minimaliseren. Wij zoeken leveranciers die zo dichtbij mogelijk bij huis produceren, eerst Nederland en de omliggende landen, dan West-Europa en tot slot Azië.

 

 

Lage temperatuur verwarming (LTV)

Zelf kunj e ook gasloos gaan wonen omda dit de norm wordt. Overschakelen van gas naar een duurzame warmtebron, daar is het milieu zeer bij gebaat. Lage temperatuur verwarming, LTV, wordt daarbij steeds vaker gebruikt. Om optimaal gebruik te kunnen maken, met het meeste rendement, van LTV in combinatie met vloerverwarming moet de vloer hiervoor geschikt zijn. Een tegelvloer of andere steenachtige vloer is hiervoor het beste, deze laat de warmte uit de vloer het beste door naar de kamer. Ook hout, linoleum of een andere vaste vloerbedekking met een lage warmteweerstand (minder dan 0,1 m2 K/W) is een mogelijkheid. Vloerenland vertelt je graag of de vloerbedekking van je keuze te combineren is met LTV, om zo de meeste energie te kunnen besparen!.

Oude vloer afvoeren

Een aantal van onze leveranciers stelt ons in staat om restafvalstromen door hen af te laten voeren en zij zorgen voor een verantwoorde verwerking van deze oude vloeren. Wanneer we een nieuwe vloer bij je thuis of op kantoor plaatsen, voeren we indien gewenst en in overleg de oude vloer af. Deze leveren we op de juiste plek in, zodat de vloer hergebruikt kan worden of gescheiden verwerkt kan worden. Houten vloeren zijn recyclebaar, bij andere vloeren worden vrijkomende schadelijke stoffen goed gefilterd. Door goed naar onze werkwijze en producten te blijven kijken, dragen we ons steentje bij aan een beter milieu.

 

In onze Houten vloeren en Parket Studio vertellen we je er graag meer over!

  • Vloeren en milieu
  • Dibt en PVC vloeren