Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Tapijt verlijmen of tapijt spannen op spijkerlatten

Tapijt verlijmen of tapijt spannen op spijkerlatten?

We weten allemaal dat je tapijt kunt verlijmen op de ondergrond. Maar wist je ook dat tapijt spannen op spijkerlatten een manier is om tapijt te leggen? We vertellen je hieronder waarom je voor tapijt verlijmen of tapijt spannen zou moeten kiezen.

Tapijt spannen op spijkerlatten: hoe werkt dat?

Tapijt spannen op spijkerlatten is een traditionele en luxere manier van tapijt leggen. Wanneer er gekozen wordt om tapijt te spannen op spijkerlatten, worden er latten, met de spijkerkant omhoog, op een halve centimeter afstand van de plinten op de vloer bevestigd met lijm of spijkers. De latten worden expres iets van de kant af bevestigd, zodat de rand van het tapijt met drevel om de spijkerlatten heen en tussen de plinten en spijkerlat geslagen kan worden. Vervolgens wordt er een veerkrachtig ondertapijt tussen de latten gelegd. Het tapijt wordt daarna met een kniespanner op de spijkers gespannen, van plint tot plint. En als de klus geklaard is met tapijt spannen op spijkerlatten dan kan de ruimte ingericht worden.

Voordelen Tapijt verlijmen of tapijt spannen 

Voordelen van deze bevestigingsmethode: de levensduur van het tapijt aanmerkelijk wordt verlengd, het loopcomfort verbetert en door opbouw neemt de veerkracht van het tapijt neemt het gevoel van luxe toe. Het is dus een traditionele en luxe manier van vloerbedekking leggen. Tapijt op spijkerlatten spannen werd in het verleden zelfs op de trap toegepast. Uit kostenoverweging en goede alternatieven gebeurd dat echter nog zelden. Tapijt wordt tegenwoordig rechtstreeks op de vloer verlijmd of rechtstreeks op ondertapijt gelijmd. Je krijgt dan een vergelijkbaar eindresultaat, op de trap en in de verschillende ruimtes.

 

Maar waarom zou je tapijt spannen op spijkerlatten? Er wordt meestal voor deze methode gekozen als het tapijt een rug heeft van textiel, latex of een ander soort onderzijde dat spannen vereist. Wanneer dit tapijt rechtstreeks op de ondergrond bevestigd zou worden, is de kans op slijtage groter. Door tapijt te spannen op spijkerlatten gaat het dus langer mee, het ziet er luxer uit en het is opnieuw te gebruiken.

 

Om tapijt op de juiste manier te spannen op spijkerlatten, is wel vakkennis en een buisspanner of kniespanner vereist. Het is een tijds- en arbeidsintensieve methode en de losse banen van het tapijt moeten onderling aan elkaar gelast worden volgens de stoffeerderstechniek. Veel vaker wordt er daarom voor verlijmen gekozen. Vloerenland is jouw specialist en adviseert je graag wat voor jou de beste keuze is; tapijt verlijmen of tapijt spannen op spijkerlatten.

Tapijt rechtstreeks op de bestaande vloer verlijmen

Tapijt verlijmen is een stuk eenvoudiger. Het kost minder tijd en je tapijt ligt er strak bij, zonder een kans op uitlopen. Let wel goed op de vloerbedekking geschikt en sterk genoeg is om overmatige slijtage te voorkomen.

Tapijt op ondertapijt verlijmen

  • Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen om tapijt te verlijmen op ondertapijt. Het is goedkoper dan tapijt spannen op spijkerlatten en het eindresultaat is nagenoeg vergelijkbaar. Bij Vloerenland geven we je graag advies over het leggen van je tapijt en bij welke tapijtsoorten welke manier van leggen aan te raden is. We kunnen het leggen indien gewenst ook voor je uit handen nemen. Je zou in plaats van tapijt trouwens ook voor tapijttegels kunnen kiezen, dus kijk ook naar welk soort vloerbedekking je moet kiezen, als je nog geen idee hebt wat je precies wilt.
  • tapijt verlijmen
  • tapijt spannen
  • op spijkerlatten
  • tapijttegels