Vooroordelen over laminaat

Problemen, misverstanden en vooroordelen bij laminaat

Helaas is laminaat bij een aantal mensen uit de gratie door een oordeel, dan wel vooroordeel. Ze hebben hun mening gevormd op basis van eigen ervaringen uit het verleden en opinies van anderen. Best jammer, want laminaat is een voor veel mensen een geschikte en relatief goedkope vloer, die zelf te leggen is. Veelgehoorde vooroordelen kunnen we meestal weerleggen door eerlijke en objectieve informatie te verstrekken.

 

Misverstanden en vooroordelen over laminaat:

 

Laminaat is ongeschikt in combinatie met vloerverwarming of vloerkoeling

Met de juiste ondervloer is het de ideale vloer, mits de warmteweerstand klopt.

Laminaat is hetzelfde als een houten vloer

Laminaat is officieel een DPL - Direct Pressed Laminate. Opgebouwd uit meerdere lagen, waaronder een melamine onderlaag, een HDF (High-Density Fibreboard) drager, een laagje bedrukt papier met de print van hout of steen en toplaag van melamine die versterkt kan worden met Korund (aluminium-oxide). Hout is afkomstig uit de natuur.

Laminaat kan over elke vloer heen gelegd worden

Dat raden we niet aan en een bestaande laminaatvloer, tapijt of tapijttegels zijn op voorhand ongeschikt. Dit i.v.m. schuiven, overmatige vering of problemen bij puntbelasting en (te) veel last van contact- en loopgeluiden. Dit geldt ook vaak voor vinylachtige vloeren. Linoleum en oude tegelvloeren zijn wel geschikt als ondervloer, mits aan de bepaalde eisen wordt voldaan, b.v. een geisoleerde dekvloer.

Laminaat kan niet toegepast worden met een moderne warmtepomp

In combinatie met de juiste ondervloer is het de ideale vloer voor bepaalde doelgroepen. Let hierbij op de Rc-waardes!

Laminaat ziet er goedkoop uit

Door de verbeterde printtechnieken, zijn fabrikanten in staat een houten vloer qua uiterlijk te benaderen. Wij laten timmermannen en interieurbouwers inmiddels twijfelen over de vraag: ‘ Is het hout of… laminaat? ‘

Laminaat is gehorig

Wat zeg je? Vooral in combinatie met opgeschuimde ondervloeren, maar dan is de ondervloer de veroorzaker van het lawaai en niet het laminaat. Vuistregel is: des te meer lucht(bellen) er in de ondervloer van het laminaat zit, des te gehoriger de laminaatvloer wordt. Met de juiste ondervloer, kunnen wij laminaat (bijna) laten klinken als een verlijmde houten vloer.. Informeer naar de mogelijkheden!

Laminaat is een dure vloerbedekking

Vergeleken met andere soorten vloeren als vinyl, tapijt en houten vloeren is laminaat aanmerkelijk goedkoper, mede omdat je laminaat ook zelf kunt leggen wat weer in de kosten scheelt.

Groene platen zijn ideale ondervloer voor laminaat

In sommige gevallen kun je ze gebruiken (isolerend en egaliserend vermogen), maar ze zijn bijvoorbeeld ongeschikt bij vloerverwarming, daarnaast haal je de 10dB norm voor appartementen niet. Ze zijn vrij dik (7-9 mm) en je moet er voldoende ruimte voor hebben. Laminaat in combinatie met groene platen levert relatief veel contact- en loopgeluiden op. Er zijn andere (betere) oplossingen.

Laminaat kan niet tegen vocht of water

Nou... inmiddels is er vochtbestendig, waterbestendig en waterproof laminaat dat 24 uur per dag in vochtige ruimtes mag liggen en tevens geschikt is voor keukens en badkamers. Ook ideaal voor gezinnen een druk gezinsleven en huisdieren!

Laminaat is niet geschikt voor de keuken en badkamer

Voor heel veel gezinnen is laminaat de ideale vloer door de intrede van vochtbestendig, waterbestendig en waterproof laminaat en toepassing van een extra zware kwaliteit, gebruiksklasse AC 5 klasse 33 of AC6 klasse 34.

 

Hulp nodig?

Als je wilt, kunnen je bij Vloerenland helpen bij de aanschaf van je nieuwe laminaatvloer.

 

Lees hier meer algemene informatie over vloeren

 

 

Watervast laminaat
 
  • Laminaat
  • Misverstanden
  • Problemen