Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Luchtvochtigheid parket en houten vloeren

Luchtvochtigheid bij houten vloeren en parket

Luchtvochtigheid belangrijk bij houten vloeren

Wat veel mensen misschien niet weten of onderschatten, is dat de luchtvochtigheid in huis erg belangrijk is bij houten vloeren en parket. Houten vloeren zijn namelijk vloeren die ‘werken’ als er (grote) schommelingen in de luchtvochtigheid zijn. Bij een te hoge of een te lage luchtvochtigheid kunnen er problemen ontstaan.

 

Wanneer je actief de luchtvochtigheid in je huis in de gaten wilt houden, dien je dat het hele jaar door te doen. De luchtvochtigheid kun je meten met een digitale hygrometer, bijvoorbeeld van het merk Stadler. Voor een houten vloer is de optimale luchtvochtigheid 50-60%. Idealiter is de luchtvochtigheid het hele jaar door ruim boven de 40%. Is de luchtvochtigheid te hoog, richting de 100%? Dan krijg je met condensatie in huis te maken, waardoor je onder andere vocht op de ramen en schimmelvorming zult gaan zien. Is de luchtvochtigheid te laag, onder de 35%? Dan kan je houten vloer ernstig gaan kieren of schotelen. Bovendien kun je zelf gezondheidsklachten krijgen door een te lage luchtvochtigheid, zoals chronische keelklachten en droge ogen.

 

Wat kun je hieraan doen?

Het is bij een houten vloer in ieder geval belangrijk om je woning goed te ventileren. De huidige nieuwbouwwoningen zijn echter vaak zo goed geïsoleerd, zeker in combinatie met vloerverwarming en / of balansventilatie, dat er juist extra vocht naar binnen gebracht moet worden om een te droge lucht te voorkomen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld verdampingsbakjes aan de radiatoren hangen of een luchtbevochtiger aanschaffen.

 

De specialisten van Vloerenland adviseren je bij de aanschaf van een houten vloer of na het plaatsen van een houten vloer of parket graag over de ideale luchtvochtigheid en welke maatregelen je hiervoor kunt treffen. Heeft je vloer al schade opgelopen door een te hoge of een te lage luchtvochtigheid? Informeer dan eens bij onze specialisten naar de mogelijkheden voor vloerrenovatie of een nieuwe vloer. Wij helpen je graag verder!

  • Luchtvochtigheid
  • Houten vloeren
  • Parket