Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Vloerbedekking op vloerverwarming

Kan vloerbedekking op vloerverwarming?

Je hebt niet voor niets vloerverwarming gelegd, dus bekijk vooraf of de vloerbedekking wel op vloerverwarming kan. Dan wil je ook optimaal profiteren van de warmte die je vloerverwarming afgeeft. Ga je vloerbedekking leggen, dan is het dus belangrijk dat deze vloerbedekking de warmte van de vloerverwarming goed doorgeeft. Maar hoe weet je dat nu? Vloerenland legt je graag uit welke vloerbedekking op vloerverwarming gelegd kan worden en waar je op moet letten

Lage polen of hoge polen?

Laagpolige, niet te dikke vloerbedekking kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Door de vloerverwarming zal het tapijt nog lekkerder warm aan je voeten voelen. Gebruik echter geen ondertapijt als je vloerbedekking op vloerverwarming gaat leggen. De warmte wordt anders tegengehouden.

Kijk naar de symbolen

Vloerbedekking heeft van zichzelf al isolerende eigenschappen, daarom mag de thermische weerstand of warmtedoorlaatweerstand van de vloerbedekking in een nromale situaltie maximaal 0,17 m2 K/W zijn. Informeer liefst vooraf bij de installateur wat de maximale waarde is. Deze waarde, de zogenaamde Rc-waarde, geeft aan hoe goed de vloerbedekking de warmte doorlaat. Om snel en eenvoudig te kunnen zien of de vloerbedekking van je keuze geschikt is om op vloerbedekking te leggen, kun je kijken naar het PIT-symbool. In één oogopslag zie je dan de belangrijkste eigenschappen van de vloerbedekking. Je vindt het PIT-symbool op alle tapijtstalen met bijbehorende technische specificaties. Staat het symbool erbij, dan kun je de vloerbedekking probleemloos op vloerverwarming leggen.

 

Er is ook een symbool dat aangeeft of de vloerbedekking antistatisch is. Het is raadzaam om vloerbedekking te kiezen met dit symbool. Vloerverwarming kan er namelijk voor zorgen dat vloerbedekking zich statisch oplaadt. Bij antistatische vloerbedekking gebeurt dat niet.

Vloerbedekking op vloerverwarming leggen

Je kunt vloerbedekking het beste verlijmen op de ondervloer om de vloerverwarming optimaal te laten presteren. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt voordat je woning warm is als je vloerbedekking op vloerverwarming legt. Daar staat tegenover dat de warmte daarna wel beter en langer vastgehouden wordt. Dat komt dus door de isolerende werking van vloerbedekking. En omdat de warmte langer binnen blijft, hoef je minder snel bij te stoken en dus ook minder energie te betalen.

 

Vloerverwarming zorgt er in tegenstelling tot radiatoren ook nog eens voor dat de luchtkwaliteit beter is, omdat eventueel aanwezig stof door de vloerverwarming niet gecirculeerd wordt. Radiatoren doen dat wel, wat minder prettig is bij aanwezige allergieën.

Heb je nog vragen over de combinatie vloerbedekking – vloerverwarming? Wij beantwoorden ze graag!

 

Twijfel je of je tapijt wilt? Hier vind je informatie over alle soorten vloeren
 

Lees hier verder voor meer algemene informatie over tapijt

  • vloerbedekking
  • tapijt
  • op vloerverwarming