Je laminaat zelf leggen

Je laminaat zelf leggen

Je laminaat zelf leggen

We adviseren je graag over de te nemen stappen!


Wanneer je bij Vloerenland een laminaatvloer bestelt, heb je de keuze of je het laminaat wilt laten leggen met de 8 zekerheden van Vloerenlandof het laminaat zelf gaat leggen. Onze professionals hebben jarenlange ervaring en kennen de juiste legtechnieken maar we adviseren je ook graag over de te nemen stappen als je je laminaat zelf wilt leggen. Hieronder geven we je een korte samenvatting van het stappenplan.

Voorbereiding

Voordat je overgaat tot het daadwerkelijk leggen van het laminaat, moet je het natuurlijk eerst bestellen. Meet de oppervlakte van de vloer erg nauwkeurig. Tel voor de zekerheid 5-10% extra omdat er altijd stukken laminaat verloren gaan door het zagen. Wil je hier graag hulp bij, aarzel dan niet om een van ons team in te schakelen. Na aankoop van het laminaat is het belangrijk het laminaat 48 uur in huis te laten ‘acclimatiseren’ in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Laat niet alles op een grote pallet staan, stapel ze af zodat ze zo spoedig mogelijk op temperatuur zijn, leg ze meteen in de ruimte waar ze gelegd moeten worden, zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte rond de 18 graden celcius is en zet de vloerverwarming de dag van tevoren uit, maar bij zware vorst vooraf met ons overleggen wat te doen.

Problemen bij het leggen van laminaat

  • Onjuiste ondervloer: Het is erg belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen, afhankelijk van het type laminaat en de onderliggende vloer. Het gebruik van een verkeerde ondervloer kan zorgen voor ongelijke vloeren en geluidsoverlast. Dus overleg bij twijfel welke ondervloer je het beste kunt kiezen in jouw situatie.
  • Vaak wordt het laminaat uit de verpakking gehaald ruim voordat met de vloer gaat leggen, NIET doen dus, laat de vloer netjes in de verpakking acclimatiseren. Waarom? Vanuit de fabriek is het laminaat geconditioneerd en vocht uit de ruimte kan geen grip op het laminaat krijgen als het in de verpakking zit.
  • Als de bestaande vloer niet voldoende vak is kan laminaat gaan kraken en in het ergste geval uitbreken. Los eerst alle problemen met de bestaande vloer op alvorens tot leggen over te gaan.
  • Lage kwaliteit laminaat: Het gebruik van lage kwaliteit laminaat kan ook problemen veroorzaken. Dit materiaal kan sneller slijten, snel breken, sterk reageren op luchtvochtigheid, kromtrekken en kleur verliezen, om ellende te voorkomen adviseren wij je laminaat liefst via de vakhandel aan te schaffen.
  • Gebruik de planken uit de verschillende pakken laminaat dan door elkaar om eventuele herhaling van decors minder op te laten vallen.

Voordelen van laminaat

  • Gemakkelijk te installeren: Laminaat vloeren zijn relatief eenvoudig te installeren, wat betekent dat je eventueel op kosten kunt besparen door het zelf te doen.
  • Duurzaamheid: Laminaat is duurzaam en kan wel 15 tot 25 jaar meegaan bij goed onderhoud.
  • Makkelijk schoon te maken en te onderhouden: Laminaat vloeren zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden, waardoor ze ideaal zijn voor huishoudens met huisdieren en kinderen.
  • Betaalbaar: Laminaat is over het algemeen een betaalbaarder alternatief dan anders soorten vloeren, waardoor je een mooie en duurzame vloer kunt hebben voor minder geld.
  • Bestand tegen krassen en vlekken: Laminaat vloeren zijn bestand tegen krassen, vlekken en verkleuring en zijn daardoor ideaal voor gezinnen met huisdieren en kinderen en drukke huishoudens.

Hoe beginnen laminaat leggen

  • Lees eerst de gebruiksaanwijzing in de verpakking van het laminaat dat je zojuist aangeschaft hebt.
  • Bereid de ondervloer voor: zorg ervoor dat de ondervloer vlak, schoon en droog is. Oneffenheden, zoals scheuren of gaten, moeten worden geëgaliseerd. Leg een vochtwerende folie over de ondervloer om vocht te weren.
  • Leg de eerste rij laminaat: begin bij de langste muur van de kamer en leg de eerste rij laminaatplanken, met de groef naar de muur gericht en hou  een minimale afstand ter dikte van het laminaat afstand tussen de plank en de muur.
  • Zaag de planken op maat: wanneer je bij de muur komt, moet je mogelijk de laminaatplanken op maat zagen. Meet de afstand en zaag de plank dan op maat met een decoupeerzaag of zaag.

Met deze algemene stappen zou je in staat moeten zijn om uw laminaatvloer te leggen. Zorg er altijd voor dat u de instructies van de fabrikant van uw laminaatvloer opvolgt voor de beste resultaten.

Overige banen

Vervolgens kun je de volgende planken er een voor een in klikken aan de kopse kant. Wanneer je bij de muur bent, zaag je de plank af. Het afgezaagde stuk gebruik je weer als beginstuk van een nieuwe baan. Hele korte stukjes kun je beter weggooien. Moet je een groot oppervlak vol laminaat leggen?  Dat klinkt vrij eenvoudig toch? De laminaatvloer van je keuze kun je eenvoudig bestellen bij Vloerenland en meteen mee naar huis nemen. We hebben veel ‘doe het zelf’ vloeren op voorraad. Dus bestel direct en ga thuis aan de slag!

Alternatieven voor laminaat

Mocht je nog twijfelen over laminaat dan is een klik pvc vloer misschien nog het overwegen waard.

 

Online laminaat bestellen

Kijk in onze laminaat webshop voor de nieuwste van het nieuwst op gebied van laminaat, alle bekende merken.

 
  • Laminaat zelf leggen
  • Laminaat leggen