Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
indeling van een woonruimte

Indeling van een woonruimte

Indeling van een woonruimte

Hoe deel je een ruimte in?

De eerste stap is het maken van een plattegrond.

Op de plattegrond maak je een vlekkenplan en een routing (zie afbeelding). 

Het vlekkenplan houdt in dat je de ruimte functies geeft. Deel de ruimte zo in dat alle functies zich op een logische manier plek bevinden. Bij de routing hou je rekening met de loopruimte die je nodig hebt. Zo krijg je een praktische en efficiënte indeling.

 

Als je weet waar en welke 'functies' er moeten komen, dan gaan we naar stap twee.

Teken de plattegrond en de meubels op schaal uit. 'Knip' de meubels daarna uit en ga op je plattegrond schuiven tot de indeling naar wens is. Door de indeling eerst op papier uit te tekenen, krijg je een ruimte die optimaal ingedeeld en goed te gebruiken is. Nu kun je ook zien hoeveel ruimte je per 'functie' nodig hebt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de eethoek die jij voor ogen had, misschien helemaal niet in de ruimte past.

 

Probeer balans en rust te creëeren. Het geniet de voorkeur dat je een paar grote meubelstukken plaatst, dan dat je de ruimte volzet met kleinere meubels. Ook in een kleine ruimte kun je overwegen één groot meubelstuk te plaatsen, de ruimte oogt dan groter. Gebruik ook niet te donkere kleuren op de muur, want dan oogt de ruimte kleiner. Probeer de ruimte ook luchtig te houden, denk bijvoorbeeld eens aan legplanken in plaats van een boekenkast. Een grote ruimte is vaak lastiger in te delen, omdat deze niet zo snel warm en gezellig aanvoelt. Plaats de zithoek dan ook in de ruimte en niet helemaal tegen de wand. En plaats een meubelstuk achter de bank bijvoorbeeld in de vorm van een sidetable.

 

  Tip: Ben je van plan om te gaan verbouwen? Maak dan ook vooraf een ontwerp met de indeling die voldoet aan jou wensen, dan loop je minder risico dat je na de verbouwing teleurgesteld bent.

 

Voordelen van het maken van een eigen ontwerp:

♥ Het scheelt tijd, omdat je vooraf je keuzes en gedachtes al op een rij hebt gezet

♥ Het scheelt je geld omdat je nu geen miskopen zult hebben (denk aan bank die je voor ogen had en die achteraf gezien veel te groot is)

♥ Het geeft je veel voldoening om je eigen ontwerp te maken en te genieten van je eigen ontworpen ruimte.

  

Mijn volgende blog zal gaan over:

 

      van binnen naar buiten….. verleng je woonkamer naar je terras”

 

 Tot dan!

 Elsemiek, styliste van Vloerenland

 

 

 

  • plattegrond
  • indeling woonruimte