Een houten vloer zwevend leggen klinkt mysterieus! Natuurlijk zweeft de vloer niet echt, hij ligt gewoon op de grond. Maar wat bedoelen we dan als we zeggen dat we een houten vloer zwevend leggen? We leggen het in deze blog uit en vertellen je ook meteen alles over de voor- en nadelen van een zwevend gelegde vloer.
Wat is een zwevend gelegde vloer?
Wanneer we spreken over ‘een houten vloer zwevend leggen’ dan ligt de vloer wel op de vaste vloer, zoals de cementdekvloer, maar wordt hij er niet aan vastgespijkerd of vastgelijmd. Tussen de houten vloer en de vaste vloer komt een ondervloer te liggen. Die zorgt voor de egalisatie van de vaste vloer en reduceert loopgeluid. Deze ondervloer ligt los en is makkelijk te leggen. Voor zwevende vloeren wordt vaak gekozen in huurwoningen en in situaties waar verlijmen geen optie is. Mensen die een houten vloer zelf leggen zien meestal af van het verlijmen van de vloer, omdat het zwevend leggen van een vloer makkelijker is.
Een houten vloer zwevend leggen
Hoe zorg je ervoor dat de planken van de houten vloer netjes blijven liggen als je de vloer zwevend legt? Dat kan door met nadenlijm de planken aan elkaar te lijmen. Hierdoor wordt de houten vloer als het ware een grote houten plaat zonder naden. Wanneer je een houten vloer met een klikverbinding koopt, klik je de verschillende planken simpelweg in elkaar. Je kunt ook gebruikmaken van spanveren: veren die tussen de muur en de wand worden geplaatst om de planken bij elkaar te houden.
Waarom wel of niet je houten vloer zwevend leggen?
Een houten vloer zwevend leggen is iets dat je als doe-het-zelver zelf kunt. Besteed je het liever uit? Ook dan ben je bij zwevend leggen goedkoper uit dan bij verlijmen. Nog een pluspunt van een houten vloer zwevend leggen is dat je de vloer later (meestal) weer kunt oppakken om hem te verhuizen naar een andere ruimte of ander huis. In sommige appartementen is het bovendien verplicht om een houten vloer zwevend te leggen, zodat er een ondervloer onder gelegd kan worden voor de geluidsreductie.
Een nadeel van een zwevend gelegde houten vloer is dat het minder efficient is in combinatie met vloerverwarming Doordat de vloer zwevend ligt, kan het zijn dat de warmteweerstand te hoog is en dat daardoor de ruimte niet snel op temperatuur komt. Een ander nadeel van een zwevende vloer is dat hij bij een ongelijke ondervloer kan blijven bewegen.
Advies nodig?
Wil je graag advies over het leggen van je houten vloer? Of over de mogelijkheden voor het installeren van vloerverwarming onder je zwevende houten vloer? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in ons Experience Center XXL.