Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Houten vloer schuren / Tips van de expert

Houten vloer vervangen? Kies de juiste legrichting

Wil jij jouw houten vloer vervangen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of weet jij nog niet welke vloer jouw houten vloer moet vervangen? Wij geven je graag een aantal ideeën voor de nodige inspiratie.

Denk na over de legrichting

Je houten vloer vervangen door een nieuwe (houten) vloer vraagt om heel wat inbeeldingsvermogen. Als jij goed kunt visualiseren hoe het resultaat eruit zou kunnen zien, is het een stuk gemakkelijker om een keuze te maken. Daarbij is het bij een houten vloer vervangen natuurlijk belangrijk dat je weet met welke vloer je jouw houten vloer wilt vervangen. Het type vloer is de eerste stap en de legrichting een logische volgende stap.

 

De legrichting bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer en het optische effect van een ruimte. Heb je bijvoorbeeld een kleine ruimte, dan kan deze door de legrichting optisch groter lijken. Welke mogelijke legrichtingen zijn er bij een houten vloeren leggen mogelijk zijn en wat zijn de eventuele voor- en nadelen ervan?

 

Legrichting in de lengte

Dit is de meest gekozen legrichting. Een houten vloer die in de lengte gelegd wordt lijkt langer. Een bijkomend voordeel is dat je met deze legrichting de planken zo efficiënt mogelijk gebruikt. Er gaat weinig hout verloren als je de planken parallel aan de langste zijde van de ruimte laat lopen.

Legrichting in de breedte

Een houten vloer die in de breedte gelegd wordt, lijkt juist breder. Je legt de planken hierbij parallel aan de kortste zijde van de ruimte. Bij deze legrichting heb je wel meer planken nodig, omdat er meer snijverlies is. Houd daar rekening mee als jij voor deze legrichting kiest bij de houten vloer vervangen.

Legrichting visgraatmotief

De legrichting visgraatmotief legrichting is de laatste tijd enorm populair! Bij een visgraatmotief liggen de planken om en om in een hoek van 45 graden. Een visgraatmotief laat de ruimte groter lijken en geeft een luxe, maar ook speelse sfeer. Bij een visgraatmotief ligt je een verlies tussen de 10-15%. De visgraat vloer is een tijdloos design en past bij vrijwel elke interieurstijl. Ga jij jouw houten vloer vervangen? Neem dan ook zeker deze optie mee in de overweging bij het kiezen van een nieuwe vloer.  Ook mogelijk als pvc vloer.

Legrichting diagonaal

Ook een diagonale legrichting zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Je ogen worden automatisch naar de verste hoeken van de kamer getrokken. Bij een diagonale legrichting moet je wel rekening houden met veel snijverlies, gemiddeld heb je zo’n 7% meer hout nodig.

 

 

Ga je de houten vloer vervangen in een wat kleinere ruimte? Kijk dan eens naar de zogenaamde V-groef in de planken. Zit deze aan de lange zijde? Dan lijkt de ruimte langer. Zit de V-groef aan de kopse kant? Dan lijkt de ruimte breder. Ook kun je in kleinere ruimtes beter voor smalle planken kiezen, terwijl in grotere ruimtes bredere planken mooier zijn. Deze en nog vele andere tips geven onze vloer experts van Vloerenland je graag. Of het nu gaat om een houten vloer vervangen of als je interesse hebt in een nieuwe houten vloer kopen. Je bent van harte welkom!

  • legrichting
  • houten vloer
  • vervangen

Legpatronen pvc vloer visgraat legpatroon Vloerenland