Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Houten vloer schuren / Tips van de expert

Houten vloer schuren? Tips van de expert

Jouw houten vloer is één van de pronkstukken in jouw huis! Maar om hem zo mooi en goed te houden, is het belangrijk dat je een houten vloer regelmatig onderhoudt. Je houten vloer schuren zorgt dat hij er weer eventjes tegenaan kan en er daarnaast weer prachtig bij ligt. Hoe doe je dat een houten vloer schuren? Goede vraag, wij geven je graag een aantal tips.

Een goed begin is het halve werk

Een houten vloer schuren begint met het goed ontvetten van de vloer. Wanneer je je houten vloer na het schuren gaat oliën of lakken, dan heb je een betere hechting. Daardoor heb je er later langer plezier van. Stofzuig de vloer eerst, ontvet hem dan en verwijder vervolgens eventuele nietjes of spijkers die uit de vloer steken. Zijn er door het gebruik gaten in de vloer ontstaan? Vul deze dan op met houtvuller voordat je start met de houten vloer schuren. Ook na het schuren is het aan te bevelen een keer rond te lopen met houtvuller om de laatste gaatjes te vullen.

Het echte werk: je houten vloer schuren

Een houten vloer die er nog redelijk goed uitziet, kun je beter reinigen met een borstelmachine van Bonar. En als dat geen optie meer is door de staat van onderhoud dan is de houten vloer schuren met een roterende schuurmachine de beste optie. Een houten vloer die veel geleden heeft, kun je het beste schuren met een professionele parketschuurmachine. Deze kun je bij de bouwmarkt huren. En daarmee ga je natuurlijk een stuk sneller te werk dan met een stuk schuurpapier. Laat je goed informeren over het juiste type schuurpapier voor het schuren van je houten vloer:

 
 • Schuur de eerste keer diagonaal met grof schuurpapier, schuur de keren daarna met de planken mee met een fijnere korrelgrootte.
 • Bij een nieuwe houten vloer is één keer schuren met een fijne korrel genoeg, bij een al wat oudere vloer is drie keer schuren over het algemeen voldoende.
 • De ondergrond, de dikte van de toplaag en hoeveel keer je schuurt bepalen je korrelgrootte. Verklein de korrelgrootte steeds in stappen van 40 of 60, bijvoorbeeld van 80 naar 120 naar 160 enzovoorts.
 • Blijf bewegen met een schuurmachine. Sta je te lang stil op één plek? Dan kan daar een schade ontstaan. Probeer daarom op alle plekken net zo lang te schuren en haal de schuurtrommel aan het begin en het einde van een baan direct omhoog.
 • Vervang het schuurpapier op tijd.
 • Voor het schuren van de zijkanten kun je een kantenschuurmachine gebruiken.
 • Een geschuurde houten vloer is kwetsbaar voor vuil! Loop daarom zoveel mogelijk op sokken.
     

Schuren van een houten vloer

Je kunt niet iedere houten vloer schuren op dezelfde manier. De juiste werkwijze hangt onder andere af van het type hout en de bewerking. Lamelparket moet je bijvoorbeeld eens in de paar jaar schuren en lakken. Wil je zeker weten dat je het goed aanpakt? Kom dan eens langs bij Vloerenland in Beek en Donk.

 

Wij geven je graag advies op maat en wij leveren tevens de benodigde materialen, zoals olie en lak. Wil je het schuren van je houten vloer liever uitbesteden? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Samen gaan we voor het mooiste resultaat en minimaal onderhoud van een houten vloer. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, samen klaren we de klus.

 
 • houten vloer
 • schuren
 • tips

Legpatronen pvc vloer visgraat legpatroon Vloerenland