Houten vloer of laminaat

Houten vloer of laminaat?

Houten vloer of laminaat

We krijgen veel vragen over houten vloeren en de verschillen ten opzichte van andere soorten vloeren die wij leveren, zoals laminaat en pvc vloeren. De vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een houten vloer en een laminaatvloer en waarvoor te kiezen is ook een veelgehoorde vraag. Om je op weg te helpen zetten we hieronder de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Uitstraling

Het meest in het oog springende verschil tussen een houten vloer en laminaat is voor veel mensen het unieke karakter en de uitstraling van hout. Hout is en blijft uniek, maar dat mag ook wel als je naar het prijsverschil kijkt. Met laminaat kun je de uitstaling van hout wel benaderen, want door de nieuwste fabricage- en printtechnieken is men in staat kopieën van hout op laminaat te printen, waardoor het net echt lijkt. Laminaat wordt van restproducten uit de houtproductie gemaakt en een houten vloer wordt van echt hout gemaakt. Bij laminaat wordt een houtmotief op samengeperst materiaal gedrukt, wat net een andere uitstraling geeft, al is het onderscheid bij de nieuwste soorten laminaat steeds moeilijker te zien.

Onderhoud

Laminaat is in tegenstelling tot een houten vloer onderhoudsarmer. Bij een houten vloer moet je voorzichtiger zijn met vlekken in tegenstelling tot laminaat. Laminaat heeft een gesloten oppervlak waardoor vlekken geen kans krijgen. Daarnaast heeft een houten vloer door de jaren heen onderhoud nodig. Om de zoveel jaren moet hout opnieuw behandeld worden met wax, olie of lak. En omdat een houten vloer 'leeft', kan hij iets meer ‘werken’ bij temperatuurverschillen en wisselende luchtvochtigheid.

 

Levensduur

Als je een houten vloer van goede kwaliteit kiest, dan kun je er decennia plezier van hebben, omdat het door te schuren op te knappen is, laminaat kan niet geschuurd worden. De levensduur van laminaat wordt steeds langer door nieuwe fabricagetechnieken, er wordt inmiddels al 25 jaar tot levenslang garantie gegeven. Gemiddeld gaat een houten vloer langer mee als je onderhoud pleegt en er een beetje zuinig op bent. Beschadigingen in een houten vloer zijn minder eenvoudig te repareren, maar dat geldt ook voor laminaat, alleen is een plank vervangen makkelijker bij laminaat.

Geluid

Een echte houten vloer heeft een solide klank. Laminaat is gehoriger als je ondervloer van minder goede kwaliteit is. Ons advies is dan ook: bezuinig niet op de ondervloer! Vloerenland is inmiddels zover, dat we een laminaatvloer haast kunnen laten klinken als een houten vloer. De klank van de vloer bepaalt mede de ervaren kwaliteit van de vloer. Met andere woorden: als je voor een Quick-step laminaatvloer kiest dan klinkt deze als een houten vloer… dan vergeet je dat je op laminaat leeft.

Prijs

Een houten vloer is duurder in aanschaf en plaatsingskosten t.o.v. laminaat. De prijs van beide vloeren is vooral heel erg afhankelijk van het soort hout dat gekozen wordt en de kwaliteit. Laminaat is verkrijgbaar tussen de € 20 – 60,- per m2 en fatsoenlijke houten vloeren zijn ongeveer verkrijgbaar vanaf € 30,- per m2 exclusief materialen en installatie.

Leggen

Een laminaatvloer zelf leggen is eenvoudig. Bij een houten vloer is dat ook mogelijk, maar niet elke soort is zelf te leggen door een doe-het-zelver. Bij het kiezen van een geschikte vloer helpt Vloerenland je graag verder, of je nu zelf gaat leggen of het leggen uit wilt besteden.

 

Zowel bij laminaat als bij hout zijn de mogelijkheden in kleuren en dessins eindeloos. Laat je daarom inspireren in ons Experience Center XXL en daar vertellen we je meer over onze werkwijze in Beek en Donk. We beantwoorden al je vragen graag onder het genot van een kopje koffie natuurlijk!

  • Houten vloer
  • verschillen
  • laminaat

Houten vloer of laminaat