Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Vloerverwarming op houten vloer van Vloerenland

Vloerverwarming op houten vloer

Steeds meer woningen hebben vloerverwarming en dat is heel begrijpelijk. Een behaaglijk huis en lekkere warme voeten, dat wil toch iedereen? Kies jij voor een vloer met vloerverwarming, kijk dan wel even of de vloer daar ook geschikt voor is. In dit blog gaan wij specifiek in op vloerverwarming op een houten vloer. Kan dat eigenlijk wel, vloerverwarming op houten vloer?

 

Vloerverwarming op houten vloer, geen enkel probleem!

Wil jij geen concessies doen en het liefst jouw prachtige houten vloer combineren met vloerverwarming? Dan hebben wij goed nieuws, vloerverwarming op een houten vloer kan namelijk prima. Je vloer blijft net zo mooi en het warmterendement is goed. Houd er wel rekening mee dat niet elke houten vloer even goed samengaat met vloerverwarming. Heb jij jouw vloer al uitgekozen en wil jij graag vloerverwarming op houten vloer? Vraag dan voor de zekerheid even aan de vloerenspecialist of dat bij de betreffende vloer ook kan. Zo niet, dan zijn er vast goede alternatieven die ook bij jouw smaak passen.

Begin met een goede basis

Een massief houten vloer reageert op externe factoren als luchtvochtigheid en temperatuursveranderingen. Een massief houten vloer kan in combinatie met vloerverwarming werken, wat ook de bedoeling is. Houd daar dus rekening mee. Toch kunnen de meeste populaire houtsoorten zoals eiken, noten, afzelia en kambala uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarming. Ook factoren als de kwaliteit, legwijze, de luchtvochtigheid in de ruimte en de opbouw van de houten vloer spelen een rol bij de vraag of vloerverwarming op houten vloer mogelijk is. Heb je hier nog vragen over, neem gerust contact met ons op.

Wat is het rendement bij vloerverwarming op houten vloer?

Wat betreft het rendement geldt dat hoe dikker de vloer is, hoe langer het duurt voordat de ruimte verwarmd is. Om het meeste rendement uit vloerverwarming te halen, is het raadzaam om een geschikte lamel kiezen met een lage warmteweerstand. Een is lamel is een samengestelde plank die voor ongeveer 70% minder werkt en bestaat uit een onderlaag met daarop een toplaag van het echte hout. De onderlaag beschermt de plank tegen krimp en uitzetting als er temperatuurwisselingen zijn. Denk je ook aan de ondervloer i.v.m. het zwevend leggen van de houten vloer? Bekijk welke ondervloeren bij vloerverwarming op houten vloer passen of vraag ons om advies.

Welk type houten vloer het moet worden?

Welke vloer voor jouw woonsituatie het meest geschikt is hangt af van de lokale omstandigheden, jouw wensen en budget. Let er goed op dat de vloer met een 2 componentenlijm verlijmd wordt, als je kiest voor vloerverwarming op een houten vloer. Wordt de vloer niet verlijmd maar zwevend gelegd, dan wordt de maximale dikte belangrijker en de warmteweerstand van tussenvloer en houten vloer bij elkaar opgeteld. Overleg met de installateur van de vloerverwarming welke maximale waardes wenselijk zijn en informeer dan gelijk naar het opstookprotocol.

 

Vloerverwarming op houten vloer en luchtvochtigheid

Als vervolgens alles op zijn plek ligt, is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid op een constant niveau houdt. Een luchtvochtigheidsgraad van 50-70% voorkomt dat je vloer overmatig gaat werken en er schade ontstaat. In een moderne woning wordt de luchtvochtigheid vaak negatief beïnvloedt door de centrale ventilatie. Dat geldt ook voor de maximale ingangstemperatuur van het water van de vloerverwarming. Wil je graag vloerverwarming op een houten vloer in een moderne woning, neem dan voor de zekerheid ook een luchtbevochtiger.

 

Zoals je ziet zijn er wat zaken om op te letten als jouw voorkeur uitgaat naar vloerverwarming op houten vloer. Geen zorgen, Vloerenland helpt je graag en geeft jou advies over de houten vloeren die perfect met vloerverwarming gecombineerd kunnen worden. In ons aanbod vind je een ruim aanbod aan houten vloeren die voor een heerlijk warme en comfortabele ruimte zorgen.

 

Sinds enige tijd zijn wij erkend dealer van de stichting Vloerverwarmingenparket.nl, kijk hier voor meer informatie over vloerverwarming en parket. En ben je toch niet zeker van je keuze voor een houten vloer, bekijk dan ook even welke vloeren nog meer geschikt zijn voor vloerverwarming of lees alvast informatie over vloerverwarming en houten vloeren. Neem een kijkje in de webshop of breng een bezoek aan het Experience center XXL  in Beek en Donk.

 

Houten vloer met vloerverwarming
  • Houten vloer en vloerverwarming
  • Luchtvochtigheid