Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Hoge luchtvochtigheid verlagen

Hoge luchtvochtigheid in huis verlagen

Hoge luchtvochtigheid in huis verlagen

Een hoge luchtvochtigheid in huis is voor niets of niemand goed. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je vloer en uiteindelijk ook niet voor je woning. Het is dan ook zaak om een hoge luchtvochtigheid aan te pakken en zo snel mogelijk te verlagen. Maar hoe doe je dat? Vloerenland weet raad!

 

Waarom is een hoge luchtvochtigheid niet goed?

Over het algemeen spreken we van een hoge luchtvochtigheid als het percentage waterdamp in de lucht meer dan 70% bedraagt. Idealiter is dit percentage 50%, of in ieder geval tussen 40% en 60%. Een erg hoge luchtvochtigheid kan schimmelvorming veroorzaken, wat niet goed is voor huid en slijmvliezen. Je hebt het ook sneller warm omdat je je warmte niet goed kwijt kan.

 

Bij een erg hoge luchtvochtigheid (>75%) lijkt het eerder alsof je in het regenwoud zit dan in je eigen woning. En de waterdamp kan door poreuze bouwmaterialen en materialen in de woning als houten meubels en vloeren opgenomen worden, waardoor deze aangetast kunnen worden en uiteindelijk zelfs kunnen vergaan of overmatig uitzetten. Bovendien moet je harder stoken om het binnen warm te krijgen als de luchtvochtigheid te hoog is. Je portemonnee vindt het dus ook niet fijn!

 

Wat kun je zelf doen om de luchtvochtigheid te verlagen?

 
  • Schakel om te beginnen een expert in om een eventueel vochtprobleem bij de bron aan te pakken als je het idee hebt dat er bouwkundige problemen zijn.
  • Bij een te hoge luchtvochtigheid is ventilatie nog belangrijker dan anders. Zet de ramen iedere dag een paar uur open of gebruik mechanische ventilatie en maak gebruik van aanwezige ventilatieroosters.
  • Let bij het koken op dat er zo min mogelijk waterdamp ontsnapt door deksels op je pannen te gebruiken en de afzuigkap aan te zetten.
  • Zorg ervoor dat de stoom van het douchen weg kan door bijvoorbeeld een raam open te zetten en droog de muren en douchedeur even na. Korter en koud douchen voor de liefhebbers.
  • Droog je was zoveel mogelijk buiten of maak gebruik van een condensdroger, warmtepompdroger, of een afvoerdroger. Bij een condensdroger en warmtepompdroger wordt het water opgevangen in een bak, waardoor er geen vocht in de ruimte komt. Let bij een afvoerdroger op dat de afvoerslang naar buiten wordt geplaatst, anders komt er alsnog vocht in de ruimte. 
  • Zet vochtvreters in vochtige ruimtes of gebruik een elektrische ontvochtiger die je kunt instellen op de juiste luchtvochtigheid.
 

Om je te helpen de luchtvochtigheid in huis te monitoren, kun je een speciale hygrometer gebruiken. Deze kan ook aangeven dat de luchtvochtigheid juist te laag is. Als dat het geval is, is de lucht juist weer te droog, wat weer voor andere klachten kan zorgen zoals droge ogen, een droge hoest, verminderde concentratie en een houten vloer die krimpt of gaat scheuren. Gelukkig zijn er speciale luchtbevochtigers te koop die zelf de luchtvochtigheid meten en automatisch vocht toevoegen als dat nodig is.

 

Kortom, het is dus erg belangrijk dat de luchtvochtigheid in je huis in balans is. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je meubels en je vloer! Wil je hier meer over weten? Informeer dan gerust bij één van de adviseurs van Vloerenland. Wij weten ook hoe je je (houten) vloer in optimale conditie kunt houden!

  • hoge luchtvochtigheid
  • in huis
  • verlagen