Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Hoe tapijt op maat maken

Hoe snijd je tapijt op maat?

In veel woningen ligt tapijt. Niet zo verwonderlijk, want tapijt heeft vele voordelen. Zo voelt het warm en zacht aan, werkt het geluiddempend en bevorderend voor de akoestiek in een ruimte en is het in nagenoeg alle kleuren en structuren verkrijgbaar. Nog een bijkomend voordeel van tapijt is dat je het zelf kunt leggen. Tapijttegels zijn overigens nog makkelijker zelf te leggen. Maar er is één punt dat je even bij tapijt onder de knie moet krijgen: hoe snijd je tapijt op maat?

Hoe snijd je tapijt op maat?

Het zou natuurlijk ideaal zijn, wanneer je het tapijt niet zelf hoeft te snijden maar het al precies in het juiste formaat geleverd wordt. Je geeft bij je bestelling altijd door hoeveel meter tapijt je nodig hebt, maar het is praktisch onmogelijk om het formaat precies op de centimeter goed te meten en snijden. Daarom is het verstandiger om altijd net iets meer te bestellen (tel ongeveer 10% snijverlies) en vervolgens zelf het tapijt op maat te snijden. Bovendien wordt tapijt vaak per meter geleverd en het komt zelden voor dat de afmeting van een ruimte precies op een hele meter uitkomt.

 

Om tapijt op maat te snijden, heb je niet meer nodig dan een stanleymes en een liniaal. Het stanleymes moet uiteraard goed scherp zijn, om te voorkomen dat je een lelijke, rafelende rand aan het tapijt krijgt. Je snijdt je tapijt niet meteen op maat, maar grofweg op maat. Dat doe je door het tapijt in de ruimte te leggen en overal met randen van ongeveer 10 cm extra te snijden. Laat het tapijt zo een nachtje liggen, dan zul je merken dat je het morgen een stuk gemakkelijker kunt snijden!

Tapijt op maat snijden in de praktijk

De volgende dag begint het tapijt snijden pas echt! Je liniaal gebruik je om je vloerbedekking bij de randen tegen de muur te drukken en rustig af te snijden. Bij de hoeken heb je te maken met iets meer overtollig tapijt. Voor het beste resultaat snijd je het tapijt op de punt diagonaal in totdat je bijna bij de vloer bent. Daarna is het gemakkelijker om het tapijt op de grond te drukken en met je liniaal of met de hand te snijden.

 

Maar hoe snijd je tapijt op maat bij kozijnen of verwarmingsbuizen? Over het algemeen geldt dat als je rustig te werk gaat, het gemakkelijker is dan het misschien lijkt. Beetje voor beetje, zonder dat je te ver snijdt, ga je zo verticaal in het tapijt snijden ter hoogte van het midden van de buizen en vervolgens de gaten snijden. Nauwkeurig je tapijt op maat snijden, verlengt bovendien de levensduur van je tapijt, dus doe dit zeer secuur.

 

Als je twijfelt over het leggen van tapijt, lees hier even verder, want hier staat meer informatie over tapijttegels leggen

 

Zoals je kunt lezen, komt tapijt snijden best nauw. Kies je er toch liever voor om een professional dit werk te laten doen? Ook daarvoor ben je bij Vloerenland aan het juiste adres!

 

  • tapijt op maat snijden
  • tapijt leggen
  • tapijttegels leginstructie