Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Tapijttegels reinigen | Vloerenland

Hoe laminaat leggen?

Als je een beetje handig aangelegd bent, heb je snel in de gaten hoe je laminaat legt. Met het juiste stappenplan en alle benodigde materialen bij de hand, is laminaat leggen een fluitje van een cent. Vloerenland helpt je graag op weg! En mocht het je na het lezen van de uitleg toch te ingewikkeld lijken, neem je gewoon even contact op als wilt weten hoe laminaat leggen in zijn werk gaat in bijzondere situaties.

De juiste voorbereiding voor laminaat leggen

Een goede voorbereiding is uiteraard het halve werk. En dat begint al bij de pakketten laminaat. Pak deze niet uit, maar laat ze minstens 48 uur acclimatiseren IN de verpakking en tevens in de ruimte waar het laminaat komt te liggen. Plat op de grond en op minstens 50 cm afstand van de muur. Door het laminaat te laten acclimatiseren, neemt het alvast de juiste temperatuur. Doe je dit niet, dan kan het laminaat nog gaan werken na het leggen, met alle gevolgen van dien.

 

Leg eerst een ondervloer. Een ondervloer beschermt je laminaat tegen vocht en werkt warmte-, geluids isolerend en geluiddempend. Er zijn ook speciale ondervloeren die in combinatie met vloerverwarming ideaal zijn, qua warmtetransport en akoestische eigenschappen. De ondergrond moet sowieso altijd hard en vlak zijn. Is hij niet vlak? Egaliseer of repareer hem dan eerst.

 

Tips voor laminaat leggen:

    1. Houd rekening met zo’n 3-7% zaagverlies, dus zorg voor voldoende laminaat.
    2. Gebruik bij een snel-kliksysteem GEEN slagblokje. Anders sla je het kliksysteem juist kapot.
    3. Bij kliklaminaat met mes en groef gebruik je een slagblok en hamer om de planken stevig aan te tikken. Zo beschadigt het laminaat niet.
    4. Laat je het laminaat in verschillende ruimtes doorlopen? Gebruik dan een dilatatievoeg of uitzettingsvoeg als onderbreking en werk deze af met een dilatatie profiel of een geschikt afwerkprofiel. Op deze manier kan het laminaat in verschillende ruimtes los van elkaar werken. (Uitleg dilatatievoeg: Om een vrije werking te garanderen in de verschillende ruimtes dient laminaat onderbroken te worden bij deuropeningen, zo voorkom je eventuele schade aan je laminaat vloer.)
    5. Een cirkelsnijder is handig voor verwarmingsbuizen, een laminaatsnijder om planken op maat te snijden, een zwaaihaak om niet-haakse hoeken af te tekenen, een profielmal om lastige hoeken af te tekenen en een slagijzer om de allerlaatste plank laminaat te leggen.
    6. Pak steeds planken uit verschillende pakken laminaat. Zo voorkom je dat patronen zich herhalen.
    7. En klaar! Nu alleen nog de plinten plaatsen en je kunt dansend door de ruimte!

 

 

 

Hulp nodig?

Hier vind je meer informatie over laminaat en kijk hier voor informatie over ondervloeren voor laminaat

 

Nog niet uitgelezen, dan vind je hier nog meer algemene info over laminaat leggen

 

  • Hoe laminaat leggen