Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Hoe dik is een PVC vloer? | Vloerenland

Hoe dik is een PVC-vloer?

In ons Experience Center XXL krijgen we vaak de vraag: hoe dik is een PVC-vloer? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat PVC-vloeren in allerlei verschillende diktes en uitvoeringen te krijgen zijn. En wat zegt de dikte iets over de kwaliteit van de PVC-vloer? Om te beginnen is een PVC vloer een samengesteld product, opgebouwd uit meerdere lagen (zoals op de foto hierboven kunt zien). De totale dikte zegt wel iets maar niet zoveel over de kwaliteit van de vloer, want dan zou een Klik PVC vloer per definitie beter zijn dan verlijmbare PVC vloer en dat klopt niet. De opbouw en dikte van de toplaag zeggen meer over de kwaliteit.

 

De dikte van de toplaag zegt veel over het slijtgedrag. Als je kiest voor een PVC vloer die verlijmd wordt, dan is de totale dikte PVC vloer 2-3 mm en bij een Klik PVC vloer is de dikte PVC vloer 4,5 tot 7,5 mm. Bij Klik PVC vloeren zit de eindsterkte van het 'zwevende' vloerdeel in de totale constructie en bij een verlijmbare PVC vloer krijgt de vloer zijn eindsterkte pas na de verlijming op de bestaande vloer. Hier vind je alle voordelen van PVC vloeren op een rijtje.

 

 

Dikte verlijmbare PVC vloer

De totale dikte van verlijmbare PVC vloeren, ook wel dry-back PVC vloeren genaamd, is 2 mm, 2,5 mm 3 mm. Bij 2 mm dikte praat je over een slaapkamer kwaliteit met een toplaag van 0,3 mm. 0,55 mm en 0,7 mm toplagen komen voor bij PVC vloeren met 2,5 mm of 3 mm dikte. 3 mm dik dry-back PVC vloeren zijn extra gestabiliseerd en komen vrij weinig voor en 2,5 mm dikte is het meest gangbaar.

Dikte looselay PVC vloer

De totale dikte van ‘looselay’ (los te leggen) PVC vloeren is standaard 5 mm en kan los gelegd worden op een vlakke (geëgaliseerde) vloer. Je kunt looselay PVC eventueel licht fixeren met antislip lijm, maar deze vloer ligt normaal gesproken los op de bestaande vloer.

Dikte klik PVC vloeren

Er zijn verschillende soorten klik PVC vloeren. Verkrijgbaar (in 2 delen) met losse ondervloer of met een ondervloer (rubber of kurk) eraan vast (verlijmd). Er zijn verschillende klikvarianten, zoals ‘Unilin’ click systeem of Safelock Top/ Down kliksysteem en er zijn nog 14F + 5Gi systemen. Totale dikte inclusief ondervloer (afhankelijk van het type) varieert tussen de 4,5 en 6,5 mm.

Dikte ondervloer klik PVC vloeren

Er zijn verschillende diktes ondervloeren voor klik PVC vloeren. Verkrijgbaar in 1 mm dikte oplopend naar 2 mm dikte. Ondervloeren voor laminaat zijn NIET geschikt als ondervloer voor PVC vloeren. Ook oude vloerbedekking is ongeschikt als ondervloer voor klik PVC vloeren. Ook al is het verleidelijk om deze te laten liggen als deze geheel verlijmd ligt… of uit kostenoverweging.

 

PVC vloer leggen Vloerenland

Zegt hoe dik een PVC-vloer is iets over de kwaliteit?

PVC-vloeren bestaan uit verschillende lagen. Dat zijn er maar liefst 5 tot 8 afhankelijk van het merk en de kwaliteit! De bovenste 2 lagen van een PVC-vloer zijn beschermlagen. De 3e laag is de laag waar het dessin en de kleur op geprint zijn. De 1e laag is de PU-beschermingslaag die de vloer tegen vuil en krassen beschermt. De 2e laag noemen we de toplaag: een transparante laag die de 3e laag moet beschermen. Hoe dikker deze laag, hoe slijtvaster hij is. Hij gaat simpelweg langer mee. De dikte van de toplaag wordt uitgedrukt in 0,3 – 0,7 mm of in w23 – w34.

 

Over dikte en isolatie willen we ook nog wel iets kwijt, PVC vloeren geleiden de warmte, ze nemen makkelijk de warmte of koude aan van een betonnen dek, maar ook de warmte in de ruimte. PVC vloeren zijn geen effectieve isolators, want als deze op een koude betonnen dek is verlijmd.. dan is de PVC vloer net zo koud. Isolatie van de vloer is dus belangrijk en het is wel een optie om een isolerende ondervloer onder klik PVC vloeren te plaatsen als extra isolatie nodig zou zijn. Alleen zitten daar weer haken en ogen aan. Wij leveren maatwerk en neem contact met ons op als je er zelf niet uitkomt.

 

Toch is het niet nodig om een hele dikke toplaag te kiezen. Hoe dik een PVC-vloer het beste kan zijn, is voor een groot deel afhankelijk van hoe intensief en waar hij gebruikt wordt. In een slaapkamer bijvoorbeeld is PVC met een toplaag van 0,3 mm goed genoeg, in de woonkamer kun je het beste 0,55 mm dik PVC kiezen en in een winkel voor liefst 0,7 mm dik PVC. Gelukkig hebben we bij Vloerenland veel keuze, waardoor er altijd een geschikte PVC-vloer voor je is!

 

Dikte van de toplaag zegt niet alles

Vaak denkt men dat alleen de dikte van de toplaag de kwaliteit bepaalt. Het klinkt logisch, maar als het over de kwaliteit gaat moet je totale constructie beoordelen. Dus de opbouw van het product, de gebruikte materialen, de grondstoffen en de verwerking hiervan tot eindproduct. Is de PVC vloer gemaakt van ‘Virgin’ (nieuw) materiaal of zijn er gerecyclede grondstoffen gebruikt? Wie heeft het geproduceerd en waar is het geproduceerd? Hoe verloopt het fabricageproces? Recyclebaar? Samengevat: alles moet gewoon kloppen.

 

VT wonen PVC vloeren

Veel keuze in PVC vloeren

De mogelijkheden van PVC-vloeren zijn haast oneindig! Bij Vloerenland hebben we bijvoorbeeld LooseLay PVC van Therdex met een totale dikte van 5 mm, verlijmbaar PVC met een dikte van 2 – 3 mm onder andere van Vivafloors, klik PVC van 4,5 mm dik met een losse onderlaag van 2 mm en het klik PVC van Douwes Dekker is maar liefst 7,5 mm dikte! Doordat de totale dikte PVC-vloer nog steeds meevalt, geeft hij de warmte van vloerverwarming uitstekend door. Lees hier verder voor algemene informatie over PVC vloeren.

 

Ook als je wat verder weg woont en zoekt naar een pvc vloer in de regio Deurne, Someren en Asten dan ben je binnen 20-25 minuten in onze showroom te Beek en Donk.

 

Wil je meer informatie over PVC vloeren en de mogelijkheden van PVC of advies over welke PVC-vloer dikte jij het beste kunt kiezen? Bezoek Vloerenland en ons Experience Center XL of bel bij vragen met onze klantenservice! Neem hier een kijkje in onze webshop PVC vloeren.

  • Hoe dik
  • dikte
  • pvc vloer
</p">