Een eikenhouten vloer behandelen

Hoe behandel je een eikenhouten vloer?

Eikenhouten vloer behandelen?

Van die mooie eikenhouten vloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven genieten. Zand, stof en modder zijn de grootste vijanden van je vloer, maar als je de eikenhouten vloer op de juiste manier behandelt, gaat hij jarenlang probleemloos mee. Met als voordeel dat de levensduur van jouw kostbare houten vloer verlengd wordt en de onderhoudskosten op de lange termijn zo laag mogelijk blijven.

Eerste onderhoud van een eikenhouten vloer

Bij een nieuwe eikenhouten vloer is het allereerst belangrijk dat de open (geschuurde) poriën gedicht worden, alvorens de vloer in gebruik te nemen. Dat kun je doen door de vloer te behandelen met was, olie, hardwaxolie of lak. Hierdoor wordt je nieuwe vloer vuil- en vochtafstotend en verbetert het slijtgedrag. De vloer is verzadigd als de poriën gedicht zijn. Maar welke behandeling kies je?

 
  • Hardwaxolie: een mix van olie, hars en was die je eikenhouten vloer nog beter kras-, vuil- en waterafstotend maakt. De vloer is na behandeling eenvoudig te reinigen en beter bestand tegen vloeistoffen o.a. wijn en urine. Hardwaxolie geeft een satijnglans aan je eikenhouten vloer.
  • Olie: zorgt voor een matte, natuurlijke uitstraling. Eventuele krassen en vlekken kunnen eenvoudig weggewerkt. Als je de houten vloer opnieuw machinaal gaat oliën, dien je de vloer eerst te reinigen met een speciale intensief reiniger, dan verwijder je de oude hardwaxolie resten. Aansluitend breng je machinaal de nieuwe hardwaxolie aan en dan kun je een onderhoudsmiddel voor geoliede houten vloeren gaan gebruiken. Wij hebben ook een compleet onderhoudsprogramma tegen een gereduceerde prijs, speciaal voor houten vloeren.
  • Lak: er is glanzende lak maar ook lak met een matte uitstraling en onzichtbare lak die een onbehandelde, natuurlijke look geeft. Een gelakte eikenhouten vloer heeft minder onderhoud nodig en is goed bestand tegen slijtage, krassen, vocht en zuren. Eenvoudig te reinigen en makkelijk in onderhoud.
 

Regelmatig onderhoud van een eikenhouten vloer

Afhankelijk van het type vloer is het is het slim om na het eerste onderhoud de vloer regelmatig te onderhouden, om hem in de beste conditie te houden. Het is van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Niet te weinig olie of lak om vuil- en vochtproblemen te voorkomen en niet te veel olie om vette strepen te voorkomen. Naast wekelijks onderhoud adviseren we je om de eikenhouten vloer twee tot vier keer per jaar intensiever reinigen, afhankelijk van de gebruiksintensiteit van je vloer. Zwaar belopen paden kun je eventueel tussentijds lokaal onderhouden en wanneer je bijvoorbeeld geknoeid hebt.

 

Omdat wij net zo graag een geslaagd eindresultaat zien als jij, hebben wij voor dagelijks en periodiek onderhoud ons eigen Vloerenland Wood Protection Systeem voor met olie en hardwaxolie behandelde vloeren en Lecol onderhoudsproducten voor gelakte vloeren. Zelfs voor ‘white wash’ vloeren! De producten worden zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd en in een ecologische tas geleverd. Je kunt de onderhoudsproducten afhalen in ons Experience Center in Beek en Donk of online bestellen in de webshop. 

 

Hier vind je meer informatie over het onderhoud van een houten vloer

  • Hoe
  • Onderhouden
  • Houten vloer