Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
Gerookte eiken vloer

Gerookte eiken vloer: warm en uniek

Gerookte eiken vloer

Heb je weleens mensen over een gerookte eiken vloer horen praten maar heb je geen idee wat je je daarbij voor moet stellen? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Daarom gaan we je in deze blog alles vertellen over de gerookte eiken vloer.

 

Hoe ziet een gerookte eiken vloer eruit?

Een typisch kenmerk van een gerookte houten vloer is het verschil in kleur tussen de verschillende planken van de vloer. Donkere planken worden afgewisseld met lichtere planken en alle kleurgradaties daar tussenin. Als je hout van hoge kwaliteit rookt, zijn de kleurverschillen niet heel groot en krijg je een rustiger effect. Bij eiken van minder goede kwaliteit zijn de kleurverschillen groter en krijg je een meer rustieke uitstraling.

 

Maar hoe wordt deze uitstraling bereikt?

Eikenhout bevat van nature tannines, ook wel looizuren genoemd. Om de tannines in het hout te binden, wordt het hout gerookt met behulp van ammonia. Bij het rookproces wordt het hout geloogd. Het aanwezige looizuur in het hout zal een chemische reactie aangaan met ammonia, waardoor het looizuur uit het hout verdwijnt. Hierdoor verandert het hout van kleur. Omdat niet ieder vloerdeel evenveel tannine bevat, is iedere vloerplank na het roken uniek. Ook de duur van het roken bepaalt de kleur. Zo krijgen de planken of vloerdelen die specifieke, gemeleerde uitstraling van een gerookte eiken vloer. De uitstraling van een gerookte eiken vloer is zo uniek, dat het zelfs op laminaat of PVC niet na te bootsen is.

   

Welke gerookte eiken vloer vind jij mooi?

Bij het roken van eikenhout kun je kiezen voor dubbel roken of kern roken. Dubbel roken duurt minder lang dan kern roken, wat voor een ander effect op de vloer zorgt. Tijdens een bezoekje aan onze showroom in Beek en Donk ontdek je al snel wat jij het mooiste vindt. Bij een gerookte eiken vloer kun je variëren in de mate waarin de vloer gerookt wordt, en zo het effect creëren dat jij mooi vindt. Houd hierbij in je achterhoofd dat de vloer direct na het roken altijd donkerder oogt. Het duurt een aantal maanden voordat de uiteindelijke kleur bereikt wordt.

 

Een bijkomend voordeel aan het roken van eikenhout is dat de vloer nauwelijks nog bijkleurd na het roken. De tannines zorgen normaal gesproken voor een mate van vergelen, maar omdat deze door het roken naar de oppervlakte zijn gebracht, maken ze weinig kans meer. Is roken voldoende om de kenmerkende uitstraling van een gerookte eiken vloer te krijgen? Nee, daarvoor moet de gerookte eiken vloer na het roken nog in de olie gezet worden.

Meer weten?

Heb je nog meer vragen over de gerookte eiken vloer? Wil je een maatwerk of een kant en klare houten vloer? Misschien een duurzaam houten vloer? Bekijk de mogelijkheden in onze Houten vloeren Studio!

  • eiken
  • houten vloer
  • roken

Eiken vloer roken