Mijn winkelwagen
Sluiten
 • Menu
 • Setting
Zelf een visgraatvloer leggen | Vloerenland

Een visgraatvloer zelf leggen

Zelf een vloer leggen, is al een klus die enige vaardigheid vereist, maar een visgraatvloer is nog wel een (vis)graadje erger! Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen om het leggen van een visgraatvloer te vereenvoudigen. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

Visgraatvloeren

 • Laminaat visgraatvloer
  Wij hebben laminaat visgraatvloeren die geschikt zijn om zelf te leggen als je handig bent. Afhankelijk van het kliksysteem zal blijken of het een klus is waar je aan durft te beginnen. Kijk in de webshop of kom even langs. Wij hebben verschillende bekende merken laminaat die in aanmerking zouden kunnen komen. Bekijk hier de webshop met laminaat visgraatvloeren
 • PVC visgraatvloer
  Voor PVC visgraatvloer zelf leggen geldt hetzelfde, maar wij hebben ook een uniek ‘top-down’ klik-systeem dat bijzonder geschikt is voor de ‘doe het zelver’. Verder hebben wij alle moderne klik-systemen en bekende merken PVC vloeren in huis.. Bekijk hier de webshop met PVC visgraatvloeren
 • Houten visgraatvloer
  Wij leveren tevens eiken houten visgraatvloeren die zwevend of verlijmd gelegd kunnen worden. Vaak voorzien van een modern kliksysteem en uitermate geschikt voor de handige ‘doe het zelvers’ onder ons. In gelakte of geoliede uitvoeringen met 10 jaar fabrieksgarantie en dat ook nog eens tegen hele redelijke prijzen.

 

Een visgraatvloer verlijmen of los leggen

Een fijn kliksysteem kan het zelf leggen van een visgraatvloer een heel stuk gemakkelijker maken. Bij Vloerenland hebben we gelukkig een aantal kliksystemen die heel geschikt zijn voor particulieren. Lijm is dus niet meer nodig! Of het moet de bedoeling zijn dat de vloer doorlopend in meerdere ruimtes moet komen te liggen, dan wel is verlijmen aanbevolen. Als dorpels niet aan de orde zijn, dan kan het nodig zijn om de vloer in tegenovergestelde richting te leggen (retour). Dat kan nog wel eens tegenvallen helaas, maar het zgn. retour leggen is met ons Unilin kliksysteem nog steeds te doen.

Hoe gaat een visgraatvloer zelf leggen in zijn werk?

Zoals we in het begin al zeiden, is het niet eenvoudig om visgraatvloer zelf te leggen. Heb je gekozen voor laminaat, een PVC vloer of voor een houten vloer? Wordt de vloer verlijmd? Er zijn een aantal zaken waar je dan goed op moet letten. Het zaagverlies ligt veel hoger dan bij een normale vloer. Verder heb je vaak linker- en rechterdelen bij een visgraatvloer, of er moet sprake zijn van een top-down klik-systeem, zoals bij klik-PVC vloeren. De linker- en rechterdelen moet je van elkaar gescheiden houden, om vertragingen te voorkomen. Denk er ook aan dat de vloerdelen altijd eerst 24 uur tot 72 uur moeten acclimatiseren in de ruimte.

 

Daarna komt het moeilijkste onderdeel van een visgraatvloer zelf leggen; de hartlijn van de vloer bepalen. De hartlijn geeft houvast bij het leggen van de vloer, omdat hij recht over de punten van de visgraat loopt. Door een lijn uit te zetten met een spatlijn, wordt duidelijk welke lijn de vloerdelen moeten volgen. Meestal wordt hier een plek in de ruimte voor gekozen waar het visgraatpatroon het langst ononderbroken gelegd kan worden. De hartlijn loopt dus niet via de muur, maar altijd in het midden van de visgraat. Vervolgens kan de eerste V gelegd worden, precies met de punt onder de lijn. De eerste V behoeft even wat aandacht, want dit is de basis voor de rest van de vloer.

 

Als de eerste baan eenmaal ligt, kunnen de overige banen hier eenvoudig op aangesloten worden. Controleer tussentijds wel of er niets verschoven is en het visgraatpatroon nog steeds de hartlijn volgt.

 
Experience-Center-Vloerenland

Profiteer van onze legservice

Zoals je leest, is enige handigheid welkom bij het zelf leggen van een visgraatvloer. Er wordt daarom niet voor niets regelmatig gekozen voor de legservice van Vloerenland. Op deze manier weet je zeker dat het eindresultaat goed is en dat je droomvloer snel klaar is om bewonderd te worden. Daarnaast geven wij garantie op arbeid. Informeer gerust naar onze mogelijkheden!

    

Hier vind je informatie over een: houten vloer zelf leggen of informatie over het zelf leggen van een pvc vloer.

Advies

Zonder advies wordt het allemaal erg lastig. Wil je informatie over laminaat, houten vloeren of pvc vloeren in de regio Eindhoven of kom je van elders in Brabant? Breng dan een bezoek aan het Experience Center XXL van Vloerenland.

 • visgraatvloer zelf leggen
 • laminaat
 • klik pvc
 • houten vloer