Mijn winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting
contactgeluid vloeren, wat zijn de regels?

Contactgeluid vloeren

Contactgeluid en loopgeluid bij vloeren

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe vloer, let je vaak vooral op factoren als uitstraling, kleur en prijs. Maar ook het contactgeluid en loopgeluid dien je niet te onderschatten. Zeker wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont en rekening moet houden met je onderburen, maar vergeet jezelf niet, want het zou een gemiste kans zijn dat je zelf in de herrie zit, door de verkeerde keuze van de ondervloer. We vertellen je graag welke vloeren meer en minder last hebben van contactgeluid en loopgeluid en welke wettelijk zijn toegestaan om te gebruiken in appartementen.

 

Zijn er regels voor contactgeluid en loopgeluid?

Onder loopgeluid wordt het geluid verstaan dat ontstaat wanneer je met bijvoorbeeld hakken over een (harde) vloer loopt. Dit getik is vaak vooral storend voor de andere mensen in de kamer. Contactgeluid zorgt juist voor overlast richting de buren. Het lopen veroorzaakt trillingen in elke richting. Er zijn regels voor het maximaal toegestane contactgeluid. Een geluidsreductie van 10dB naar de onderburen is verplicht. Dat wil zeggen dat de ondervloer, in combinatie met de vloerbedekking en kale betonvloer, moet zorgen dat het ontstane geluid met 10 decibel verminderd wordt. Dit zorgt ervoor dat overlast en ergernissen voorkomen worden.

 

Welke vloeren verminderen contactgeluid en loopgeluid?

Wil je contactgeluid en loopgeluid beperken? Dan ga je op zoek naar een stille vloer. Welke vloeren hebben een goede geluiddemping? Dat is soms lastig te zeggen als je ziet wat verschillende merken over hun geluidsreductie roepen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de geluidsreductie van alleen een ondervloer nog niets zegt. Zodra er vloerbedekking overheen gaat, verandert dit weer. Kijk ook naar de waardes voor het binnenland en internationaal, deze worden anders uitgedrukt.

 

Iedere vloer heeft een eigen akoestiek en moet gecombineerd worden met de juiste ondervloer om het aantal decibel te halen. Bij tapijttegels kun je ook een geluiddempende ondervloer bestellen, bekend onder de naam Interlay. Tapijt staat met stip bovenaan als het om stille vloeren gaat, op de voet gevolgd door linoleum, vinyl en PVC. Deze (zachte) vloeren hebben ook uitstekende geluiddempende eigenschappen. Bijvoorbeeld de Floorify ondervloer voor klik-PVC. Over het algemeen geldt dat zachte vloeren voor minder contactgeluid en loopgeluid zorgen dan harde vloeren. Vloerenland helpt je graag verder in jouw zoektocht!

  • Contactgeluid
  • loopgeluid
  • vloeren

welke vloeren verminderen contactgeluid?